10 березня, в режимі відео селектору відбулось засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусу в Україні. Головував на засіданні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

В ході роботи комісії було заслухано пропозиції керівників профільних міністерств, а також інформацію голів ЦОВВ щодо готовності областей ефективно протидіяти поширенню коронавірусної інфекції.

«Сьогодні чимало країн вживає превентивні заходи, обмежуючи сполучення з країнами, всередині яких зареєстрована передача коронавірусної інфекції. Так, зокрема, зробила Італія. Сьогодні на засіданні комісії ми маємо обговорити рішення щодо алгоритму запровадження обмежувальних протиепідеміологічних заходів. Це, зокрема, стосується, обмеження проведення масових заходів, закриття шкіл, дитячих садочків, таке інше», – зазначив Денис Шмигаль.

На початку засідання, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив про те, що станом на ранок 10 березня 2020 року у світі було зареєстровано 114 219 випадків захворювання COVID-19, з них 4024  закінчились смертю, у той же час 64 147 (56,2%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 33 295 випадків у 103 країнах/територіях/регіонах.На території Європейського регіону зареєстровано 15 114 випадків захворювання COVID. В Україні офіційно зареєстровано 1 лабораторно підтверджений випадок COVID-19. Оперативно спрацювали алгоритми, людину вчасно ізолювали, аналізи забрали на дослідження. Загалом за весь період Центр громадського здоров’я України отримав 40 підозр про захворювання на COVID-19. Наразі 4 зразки ще перебувають на стадії дослідження.

Він також зазначив, що ВООЗ визначила чотири сценарії розвитку подій у країнах для COVID-19: країни без випадків (0 випадків); країни з 1 або більше випадками, імпортованими або виявленими на місці (Спорадичні випадки); країни, в яких спостерігаються кластери випадків у часі, території іі / або загальному впливі (Кластери випадків); країни, в яких спостерігаються великі спалахи з місцево передачею (передача у громаді).

Відтак, ВООЗ закликає всі країни підготуватися до можливого поширення  COVID-19 шляхом підготовки систем екстреного реагування; підвищення здатності виявлення пацієнтів і їх лікування; забезпечення лікарень приміщеннями, витратними матеріалами і необхідним персоналом; розробка екстреної медичної допомоги.

За підсумками засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив міністрам та керівникам ЦОВВ здійснити низку профілактичних заходів щодо боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19.