Про подальше посилення карантинних заходів на Вінниччині поінформував голова облдержадміністрації Владислав Скальський.

За його словами, наразі в області працюють над створенням переліку пунктів пропуску, на яких буде посилений режим карантинних заходів у першу чергу. Крім цього, обласною комісією ТЕБ та НС прийнято рішення про додаткове посилення зазначених заходів на усій території області.

«На засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийнято рішення додатково посилити карантинні заходи на усій території Вінниччини», - зазначив Владислав Скальський під час онлайн-брифінгу. – У першу чергу, варто пояснити новий тимчасовий режим роботи продуктових ринків з 23 березня. Прийнято рішення, що продуктові ринки працюватимуть з 10 до 14 год в робочі дні та з 10 до 17 год у вихідні. Наголошую, що з адміністрацією усіх ринків ми обговорили вимоги щодо суворого дотримання санітарного та епідеміологічного контролю».

Голова облдержадміністрації також акцентував увагу на притягненні до відповідальності тих суб’єктів, які поширюватимуть недостовірну інформацію щодо ситуації в області.

«Хотів би наголосити, що за поширення фейків причетні особи нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальність», - підкреслив очільник області.

Відповідаючи на питання щодо санітарних оглядів на пунктах пропуску, Владислав Скальський наголосив, що по всій території держави оголошено карантин.

«У статті 30 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» йдеться про повноваження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в умовах карантину. Тож у рамках чинного законодавства ми залишаємо за собою право підвищувати рівень контролю задля того, щоб працювати на випередження», - зауважив голова облдержадміністрації.

Він також повідомив, що на Вінниччині посилюється охорона публічної безпеки та порядку шляхом встановлення контрольно-пропускних пунктів на в’їздах та виїздах з населених пунктів області із залученням працівників Національної поліції України, Національної гвардії України та ДСНС, а також фахівців медичних установ із наданням права та можливості проводити санітарні огляди речей, багажу та транспортних засобів. Крім цього, проводиться безконтактне вимірювання температури тіла усіх осіб, які їдуть у транспортному засобі.

«Усі ці заходи є вкрай важливими з огляду на останні новини. На жаль, не усі усвідомлюють серйозність ситуації та свою відповідальність в цьому випадку. Для мене, як для очільника області, питання №1 – це безпека і здоров'я людей. Наголошую на тому, що я готовий і надалі запроваджувати більш жорсткі заходи, які дозволять нам ефективно контролювати ситуацію в межах області», - підкреслив Владислав Скальський.

За його словами, з Києва наразі очікують поставку тестів на коронавірус. Варто зазначити, на сьогодні використовують лише два види тестів на COVID – 19, а саме: експрес-тести та тест-системи полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). 

«Черговий раз хотів би наголосити, що успішний досвід інших країн показав, що залишатися вдома – це найефективніший спосіб запобігання поширенню хвороби. Будьте свідомими, бережіть своє здоров'я та здоров'я своїх близьких», - наголосив очільник області.