Сьогодні, під час онлайн брифінгу, голова ОДА Владислав Скальський повідомив, що протягом минулого тижня у соціальних мережах з’явилося декілька досить резонансних дописів на тему організації роботи галузі охорони здоров’я області в протидії коронавірусній інфекції.

Вони стосувалися, зокрема, тверджень про те, що з державного вантажу деякі лікарні отримали по 500 рукавичок, що швидка не виїздить без дозволу до хворих з підозрою на COVID-19, що з районних лікарень «вимагають» віддати апарати ШВЛ на Вінницю, та цілої низки інших неправдивих фактів.
 
«Я хотів би надати офіційне роз’яснення від Департаменту охорони здоров’я щодо піднятих там питань», — зауважив Владислав Скальський.
 
Так, враховуючи стан поширення на території Вінницької області гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Вінницької ОДА від 29 березня 2020 року визначено перепрофілювання «Вінницької центральної районної клінічної лікарні» Вінницької районної ради та «Калинівської центральної районної лікарні» Калинівської районної ради, в заклади для надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам першої хвилі першої черги з випадками важкої  коронавірусної хвороби COVID-19.

«Це означає, що до Вінницької центральної районної клінічної лікарні та Калинівської центральної районної лікарні будуть транспортуватись пацієнти першої хвилі, першої черги, з випадками важкої  коронавірусної хвороби COVID-19 з усіх районів області, тому саме ці заклади повинні мати достатню кількість апаратів ШВЛ для надання  медичної допомоги   пацієнтам з важкою коронавірусною інфекцією», — наголосив посадовець.

Відтак, в області здійснюється підсилення матеріально-технічної бази двох  закладів апаратурою першочергової необхідності.  

Голова ОДА підкреслив, що наявність апаратів ШВЛ, в першу чергу, саме в цих закладах, забезпечить вчасне та якісне надання інтенсивної допомоги пацієнтам, хворим на важкі форми коронавірусної хвороби COVID-19.  

Керівник регіону наголосив, що в лікувальних закладах, які передають апаратуру для тимчасового користування, також залишаються в наявності апарати ШВЛ, а 90 % закладів, які передавали апарати ШВЛ, це обласні заклади.
 
«Стосовно ж виїзду бригад екстреної медичної допомоги, зазначу таке: згідно з існуючою нормативною базою МОЗ України, департаментом охорони здоров`я затверджені накази, відповідно яких,  пацієнти з підозрою на коронавірус та легким перебігом COVID-19 перебувають в амбулаторних умовах, під наглядом сімейних лікарів. Однак, в разі погіршення стану пацієнта та прийняттям сімейним лікарем рішення про необхідність госпіталізації, негайно викликається бригада екстреної медичної допомоги», — зауважив Владислав Скальський.
 
Таким чином, бригада екстренної медичної допомоги виїжджає на виклик сімейного лікаря, після  здійснення ним оцінки стану хворого. Також сімейні лікарі здійснюють активний нагляд за контактними особами. А в разі появи симптомів, негайно приймають рішення про госпіталізацію чи лікування контактних осіб в амбулаторно-поліклінічних умовах.

Варто зазначити, що на первинному рівні надання медичної допомоги, тобто на рівні Центрів ПМСД, створено мобільні бригади з метою здійснення збору біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на коронавірусну інфекцію COVID-19.

Ці бригади забезпечені засобами індивідуального захисту з постійним їх оновленням: безконтактними термометрами, комплектами для забору зразків біологічних матеріалів, відповідно до потреби; сумкою-холодильником, пакетом із застібкою або пластиковим контейнером, відповідно до потреби, дезрозчинами та антисептиками, відповідно до потреби, пакетами для утилізації засобів індивідуального захисту, відповідно до потреби.

Окрім того, нещодавно в області було здійснено розподіл матеріальних цінностей медичного призначення, що надійшли до регіону. Це засоби індивідуального захисту, відповідно до штатної чисельності медичного персоналу закладів охорони здоров’я, а також експрес тести, відповідно до кількості населення, що проживає на певній адміністративній території.

«Наголошую, що розподіл засобів індивідуального захисту здійснювався першочергово на ті лікувальні заклади, які визначені закладами першої хвилі першої та другої черги. Розподіл затверджено на черговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій», — повідомив голова облдержадміністрації.
 
Він зазначив, що результати всіх розподілів оприлюднено на офіційному вебсайті Вінницької ОДА та сторінці Департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, а також зауважив, що результати розподілів і надалі оприлюднюватимуться на цих офіційних інтернет ресурсах.