Перебуваючи, 29 квітня, з робочою поїздкою у Тростянецькому районі,  голова облдержадміністрації Владислав Скальський ознайомився із ходом реалізації масштабного інвестиційного проєкту компанії «Дакса Бунге Україна» по будівництву заводу з переробки кукурудзи на крупу та борошно у селищі Демківка.

Зазначений проєкт є черговим етапом реалізації стратегії, за якою Вінниччина працює останні роки. Її базовий елемент – формування конкурентного середовища, що стимулюватиме кампанії, які хочуть вести чесний бізнес, інвестувати, створювати робочі місця, опановувати нові ринки збуту.

Владислав Скальський, оглянувши будівельний майданчик, підкреслив: «Це стратегічна інвестиція, яка орієнтована, в першу чергу, на агропромисловий потенціал нашої області. По суті, це одне із найтехнологічніших і найсучасніших виробництв по переробці кукурудзи, яке буде існувати в Європі, плановою потужністю 100 тис тонн кукурудзи на рік. Ми вважаємо,що це буде досить суттєвий європейський гравець з точки зору виробництва».

Голова ОДА додав, що дуже важливим є те, що сільгоспвиробники області не лише вирощують урожай кукурудзи, але можуть бути забезпечені високим ступенем її переробки в інтересах великих гравців на ринку харчових продуктів.

«Тобто це – системна інвестиція, яка не залежить від ситуативних ризиків,- зазначив він .- Орієнтуючись на агропромисловий профіль нашої області, таке підприємство дасть можливість нам  балансувати під час будь-яких криз, оскільки харчова промисловість та переробка є взагалі однією з найстабільніших видів промисловості».

Очільник регіону наголосив, що завершення  комплексу з переробки кукурудзи не випадково планується  у 2020 році до початку збирального сезону. Тобто 440 тис га цьогорічного урожаю цієї культури матимуть потенційний збут для подальшої переробки.

«Наша позиція щодо інвесторів в області залишається чіткою і незмінною: зробити все можливе аби процеси не зупинялися»,- підкреслив Владислав Скальський. Будівництво заводу «Дакса Бунге», яке не припиняється під час карантину, керівник області назвав найкращим доказом того, що можна не втрачати час і кошти, а будувати, забезпечуючи абсолютно безпрецедентні заходи безпеки для збереження здоров’я працівників.

Андрій Запісоцький – директор «Дакса Бунге Україна» запевнив, що за 9 місяців від початку будівництва, а це ІІІ квартал поточного року, завод має дати першу продукцію для тестування основним клієнтам, якими є міжнародні корпорації «Nestlé» «Heineken», «Kellogg's» та інші.

«Наша мета,щоб місцеві  фермери отримували зиск від співпраці з нами, а ми могли нарощувати експортний потенціал,- підкреслює Андрій Запісоцький,-  80%  готової продукції ми плануємо  експортувати. При цьому  на експорт йтиме не сировина, а готова продукція. Отже, створення виробництва з доданою вартістю - це завжди вигідний експорт, який надає для економіки валютну виручку».

Тож варто зазначити, що будівництво на Вінниччині заводу «Дакса Бунге Україна», сума інвестицій якого складає 14 млн дол, сприятиме формуванню конкуренції на ринку та стимулюватиме фермерів до вирощування якісних сортів кукурудзи.