19 травня під керівництвом голови обласної державної адміністрації Владислава Скальського відбулась робоча нарада щодо подальшої реалізації в області масштабного проєкту - будівництва Вінницького  регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології.

У виїзному засіданні взяли участь: заступник голови ОДА Ігор Івасюк, керівник регіонального представництва компанії «Ептіса Сервісіос де Індженеріа» Антоніо Альфрез Бурійо, головний інженер проєкту Сергій Тищенко, представники генерального підрядника та керівники дотичних структурних підрозділів ОДА, а також Вінницької міської ради.

Учасники наради обговорили низку питань, зокрема, щодо влаштування внутрішньомайданчикових мереж, готовності до проведення додаткових робіт у разі потреби та основні проблеми в рамках реалізації проєкту.

«Ми очікуємо, що з 22 травня у нас будуть всі підстави для того, щоб продовжувати послаблення карантину. У будь-якому разі, на території Вінницької області влада не приймала жодних обмежень щодо процесів будівництва. – зауважив Владислав Скальський. – Ми розуміємо усі виклики, які виникли під час карантинних обмежень, зокрема, окремі працівники не мають можливості дістатися до об’єкта, оскільки проживають за межами Вінниці або ж в інших регіонах. Однак, нашим основним завданням залишається підготовка та зміцнення галузі охорони здоров'я, адже в умовах протидії коронавірусу у медзакладах мають надавати висококваліфіковану допомогу пацієнтам, значна кількість яких страждає на серцево-судинні захворювання. Для нас цей проєкт надзвичайно важливий, тож він має бути реалізований за будь-яких обставин».

Про те, на якій стадії будівництво регіонального кардіоцентру, поінформував представник генерального підрядника Віктор Бородій: «Наразі у нас немає жодних проблем із наявністю матеріалів для подальшого будівництва об’єкта. Однак, виникли певні кадрові труднощі. У зв’язку із карантинними обмеженнями, деякі працівники з інших обласних центрів не можуть приїхати на об’єкт, адже тимчасово припинене міжміське сполучення.  Маємо надію, що подальше послаблення стабілізує ситуацію. Варто сказати, що все ж є певні зрушення. Зокрема, з початку цього тижня нам вдалося збільшити кількість працівників на 30%. Втім, кадрові проблеми не є критичними, тож не ставлять під загрозу подальшу реалізацію проєкту».

За словами Віктора Бородія, на перших п’яти поверхах кардіоцентру повністю завершені роботи по внутрішніх мережах. Також майже стовідсотково змонтовані гіпсокартонні перегородки до 7 поверху. На об’єкті займаються малярними роботами та очікують на дизайн-проєкт для продовження відповідного спектру робіт. Наразі паралельно проводяться зовнішні і внутрішні роботи.

«Задній фасад будівлі вже завершено на 95%. Зараз працюємо по центральному фасаду, де також роботи переходять до етапу завершення», - зазначив Віктор Бородій.

Певне гальмування темпів будівництва обумовлене зменшенням кількості робітників, але наразі роботи активно проводяться за всіма напрямками.

«За попередній період виконані роботи з перелаштування мереж та влаштування будівлі лікувально-діагностичного корпусу. На об’єкті проводяться роботи з влаштування внутрішніх і внутрішньомайданчикових мереж», - розповів головний інженер проєкту Сергій Тищенко.

Проінспектувавши хід будівництва, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський підсумував: «З огляду на карантинні обмеження, зокрема, пересування між населеними пунктами, а також враховуючи інші об’єктивні логістичні проблеми, звичайно, ми маємо певну затримку в процесі будівництва об’єкта. Однак, сьогодні ми відпрацювали терміни вирішення найбільш нагальних питань».

Нагадаємо, раніше очільник області вніс пропозицію щодо встановлення пам’ятника серцю на території кардіоцентру, будівництво якого є одним із ключових завдань розвитку медичної галузі Вінниччини.

«Я впевнений в тому, що ця ініціатива є слушною. Загалом, у нас є від 5 конкурсантів 9 робіт до розгляду, але з огляду на те, що ми поки що не можемо провести зустріч та безпосередньо поспілкуватися з авторами робіт, ми поки що відклали це питання до 1 червня. Сподіваюсь, що вже після 1 червня ми зможемо остаточно визначитися, який пам’ятник серцю буде представлений», - зазначив Владислав Скальський.

Крім проведення будівельних робіт, наразі також працюють над закупівлею сучасного медичного обладнання. За словами очільника області, наразі 13 великих світових виробників виявили зацікавленість щодо права постачання такого устаткування для регіонального кардіоцентру.