Сьогодні, в онлайн режимі голова ОДА Владислав Скальський провів традиційну нараду керівниками райдержадміністрацій області.

Серед учасників наради також були профільні заступники голови облдержадміністрації, фахівці обласного лабораторного центру МОЗ України, Департаменту охорони здоров’я ОДА та Головного управління держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Тематика наради стосувалася боротьби із поширенням коронавірусної інфекції на Вінниччині, відновлення пасажирських перевезень та дотримання умов карантину в районах.

Владислав Скальський наголосив, що наразі особливо важливо контролювати ситуацію в районах та не допускати порушення умов карантину, особливо що стосується перевезень: «З часу послаблення карантину та запуску міжміського сполучення спостерігається порушення санітарних вимог в громадському транспорті. Порушення відбуваються, як зі сторони перевізників так і зі сторони пасажирів. Люди повинні чітко дотримуватись санітарних норм, адже в разі їх недотримання існує ймовірність тимчасового призупинення транспортного сполучення на маршруті якого виявлено порушення. Крім того для пасажирів підвищується небезпека зараження коронавірусом, що в подальшому може призвести до нової хвилі інфікування».

Нагадаємо, що автомобільний перевізник погоджує розклади руху на період дії карантину із організатором пасажирських перевезень відповідні автобусні маршрути.

Перед випуском автобуса на маршрут перевізники області здійснюють температурний скринінг водіїв і перевірку на ознаки захворювання (нежить, кашель, погіршення  дихання, біль у горлі, підвищена температура та ін.) та забезпечують наявність у водіїв індивідуальних засобів захисту (респіраторів або захисних масок та рукавичок).

На автостанціях області, під час посадки та висадки із автобуса, відповідальними особами здійснюється температурний скринінг пасажирів та перевіряється наявність засобів індивідуального захисту (респіратора або захисної маски та рукавичок).

У випадку виявлення пасажирів з ознаками гострого респіраторного захворювання, відповідальна особа забороняє такому пасажиру вхід до салону транспортного засобу з подальшим інформуванням відповідного медичного закладу (у випадку виходу із автобуса такого пасажира, також інформує відповідний медичний заклад).

Водій під час посадки пасажира на проміжних зупинках перевіряє у пасажира наявність засобів індивідуального захисту (респіратора або захисної маски та рукавичок).

Автомобільними перевізниками області забезпечується провітрювання та прибирання транспорту, проводиться дезінфекція транспортного засобу після закінчення зміни.

Наголошуємо, що автомобільний перевізник, водій та пасажири несуть адміністративну відповідальність за порушення карантинних правил.

В ході наради головний санітарний лікар Вінниччини Валентина Зайцева повідомила, що епідситуація щодо захворюваності на COVID-19 в області залишається напруженою. Вона зазначила, що станом на ранок, 27 травня, на території області зареєстровано 1353 підозри на коронавірусну інфекцію, з яких 932 випадки були позитивні, в т. ч. у 74 дітей. Одужало 500 осіб, 417 осіб хворіють.

Торкнулися в ході наради і питання завершення кампанії декларування, адже до кінця кампанії подання е-декларацій залишився неповний тиждень, оскільки, термін їх подання спливає 00:00 год. 1 червня 2020 року. Разом з тим суб`єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію перед звільненням або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у зв’язку із встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період.

На завершення очільник області вкотре наголосив на необхідності безумовного дотримання фізичними та юридичними особами обмежень в умовах пом’якшення карантину.