Відставка Якова Смолія з посади глави Національного банку України ніяк не вплине на стабільність української валюти

Про це в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зокрема, коментуючи відставку глави НБУ, очільник Уряду зазначив, що зараз найголовніше не допустити утворення міфів, спекуляцій і маніпуляцій з приводу цього звільнення.

В той же час він зазначив, що незалежність Національного банку гарантована Конституцією України, та прописана в українському законодавстві. "В чому, відповідно до закону є завдання НБУ? Перше – це забезпечення стабільності грошової одиниці України, друге – це забезпечення цінової стабільності, третє – забезпечення фінансової стабільності, зокрема стабільності банківської системи, і четверте завдання – це забезпечення сталості економічного розвитку України і підтримка економічної політики Уряду України, за умов збереження перших трьох", - заявив Денис Шмигаль.

Він також підкреслив, що у Уряду з НБУ склалися конструктивні відносини та відбуваються професійні дискусії, які "є жорсткими, тому що вони покликані забезпечити ті чотири пункти, які є в завданнях Національного банку".

Денис Шмигаль також розповів, що зараз фінансова ситуація в країні стабільна. "Ліквідність банків станом на початок цього місяця близько 200 млрд. грн, залишок на єдиному казначейському рахунку – 135 млрд грн. Ми на спільних нарадах з НБУ пропрацьовували спільну політику для виходу з економічної кризи і це є плавне зниження облікової ставки НБУ".

За словами Дениса Шмигаля, через відставку глави НБУ, яка виявилася певною мірою неочікуваною, звичайно є напруження і хвилювання, але "законодавство України виписано так, що заміна особистості керівника Національного банку ніяк не вплине на курс валюти". 

Щодо призначення наступного керівника НБУ Прем'єр-міністр зазначив, що на те, щоби знайти належну кандидатуру потрібен час. За словами очільника Уряду, він взяв участь у консультаціях, які Президент України провів з Правлінням НБУ, з Радою НБУ, з керівниками державних і найбільших комерційних банків та керівниками банківських асоціацій. "Вимог до кандидатів дві – висока професійність і кришталева репутація. В найближчі дні така кандидатура буде обрана. Всі керівники банків, основні гравці банківського ринку уже назвали свої пропозиції, є шорт-лист кандидатів", - сказав Денис Шмигаль. 

Також він зауважив, що відставка глави НБУ серйозно не вплинула на відносини України з міжнародними партнерами. "Ми продовжуємо співпрацю. Вчора Міністр фінансів мав розмову з МВФ. Сьогодні я спілкувався з віце-президентом Європейської комісії. Ми підтвердили незмінність політики Національного банку. Наші міжнародні партнери очікують рішення по керівнику спокійно. І що дуже важливо ми продовжуємо роботу з Європою і я сподіваюся в найближчий час ми підпишемо черговий меморандум про надання наступного траншу макрофінансової допомоги від ЄС", - зазначив Денис Шмигаль.