Сьогодні, 8 липня, голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов спільно із представниками ініціативної групи Людавської громади здійснив виїзд на місце запланованого будівництва сміттєсортувального комплексу.

Нагадаємо, що 4 липня поблизу автобусної зупинки села Людавка Жмеринського району близько ста активістів навколишніх громад вийшли на мирну акцію протесту. Причиною стало будівництво полігону  для сміттєзвалища поблизу с. Людавка - місцеві жителі проти.

Ситуація залишається невирішеною уже кілька років. На прохання місцевої влади мітингувальники цього разу не перекривали трасу -  домовились про зустріч із головою ОДА, яка відбулась 6 липня. У день зустрічі очільник області Сергій Борзов ініціював спільний виїзд на місце запланованого будівництва сміттєпереробного підприємства.

До  пошуків розв’язання проблеми він закликав долучитись  екологів, правоохоронців,  представників місцевого самоврядування, які сьогодні також приїхали на об’єкт.

Раніше, під час першої зустрічі з представниками ініціативної групи, Сергій Борзов заслухав усіх бажаючих висловитися, ознайомився з представленими картами підземних вод та місцем розташування майбутнього полігону. Тоді активісти в деталях проінформували про історію будівництва сміттєпереробного комплексу у Людавському лісі площею 110га, яке розпочалось ще в 2010 році.

Основна вимога людей – дотримання усіх норм закону: виконання державної, а не приватної екологічної експертизи проекту з відповідними фаховими висновками, а також проведення громадських слухань і створення робочої групи при ОДА щодо вивчення і контролю даного питання.

Приїхавши на місце зустрічі, очільник області Сергій Борзов особисто переконався у напруженості ситуації, яка склалася, адже  свого часу громадські слухання щодо імовірного будівництва сміттєсортувального комплексу були проведені неналежним чином.

Так, відповідно до чинного законодавства,  для того, щоб замовник зміг пройти громадські слухання, у першу чергу, йому необхідно пройти процес оцінки впливу на довкілля. Організація і супровід цього процесу включає повідомлення та інформування на загал про те, яким чином мають відбуватися будівельні роботи.

Крім цього, він передбачає і науковий супровід для того, щоб переконатися, яким чином у природному балансі мають відновлюватися червонокнижні рослини, якщо вони ростуть на місці зведення майбутнього об’єкта.

І лише після того, коли громадськість отримає відповідну інформацію, а також після затвердження оцінки впливу на довкілля, в дію вступає декларація про початок робіт.

На сьогодні оцінку впливу на довкілля здійснює Міністерство екології та природних ресурсів України, адже даний об’єкт у Людавському лісі належить до об’єктів з підвищеним рівнем небезпеки, адже сюди будуть спрямовані тверді побутові відходи в обсягах більше 100 тонн.

Заслухавши позицію усіх сторін конфлікту, голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов підкреслив: «Разом із  громадою ми прийняли спільне рішення про те, що необхідно зробити оцінку впливу на довкілля, а також обов’язково провести громадські слухання та екологічну експертизу. Усе це входитиме до комплексного документа. Наразі екологічної експертизи немає. Ми бачимо, що проводилися підготовчі роботи під будівництво сміттєпереробного підприємства. По факту ліс вирізаний, але він не був на балансі Держлісагентства, тому є проблеми щодо встановлення заборони на вирубку цього лісу та проектування об’єкта по переробці сміття. На мою думку, вже після чіткої екологічної експертизи, ми зможемо визначити, чи можливе будівництво сміттєсортувального комплексу взагалі. Наголошую, що позиція обласної влади наступна: все має відбуватися у рамках чинного законодавства!» 

Підбиваючи підсумки, Сергій Борзов наголосив, що громадськість повинна мати можливість ознайомитися із паспортом об’єкта та відповідною документацією.