31 липня завершилася програма проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи щодо підвищення комунікаційної спроможності комітетів Верховної Ради України. Протягом п’яти місяців працівники секретаріатів комітетів навчалися сучасним комунікаційним технологіям та переймали досвід експертів.

Навчальний курс був ініційований проєктом ЄС-ПРООН з парламентської реформи на виконання комунікаційної стратегії Верховної Ради України та імплементації рекомендацій Місії Європейського парламенту з оцінки потреб під головуванням Президента Пета Кокса щодо забезпечення відкритості, прозорості Верховної Ради України та підзвітності громадянам.

В рамках ініціативи Офіс парламентської реформи спільно із експертами громадської організації «Інтерньюз-Україна» надавали практичний фаховий супровід секретаріатам комітетів у впровадженні ефективних комунікацій. Зокрема, за кожним комітетом був закріплений консультант, який допомагав його представникам розробляти медіа-плани щодо висвітлення роботи комітетів, створювати комунікаційні продукти, писати тексти різного призначення, працювати із відео, наповнювати сторінки у соціальних мережах.

Додатково навчальний курс включав 10 тренінгів із підготовки текстових матеріалів для різних цільових аудиторій, засади комунікації в соціальних мережах, антикризові комунікації, роботу з фото-, аудіо- і відеоконтентом, медіа-планування, інструменти взаємодії з громадянами, особливості результативного діалогу зі ЗМІ та багато іншого. У тренінгах також брали участь працівники Прес-служби та Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України. 

«За час взаємодії з експертами проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи висвітлення діяльності комітету стало більш повним та системним. Підвищилася обізнаність громадян щодо повноважень, предметів відання комітету та його поточної діяльності. Про це свідчить, скажімо, статистика нашої сторінки у Facebook та Youtube. Охоплення Facebook сторінки зросло втричі. Відбулося збільшення числа переглядів онлайн трансляцій засідань комітету до 34 тисяч. За сприяння проєкту було започатковано серію інтерв’ю в прямому ефірі з Головою Комітету, перегляди яких зібрали понад 8 тисяч Facebook користувачів. Також працівники секретаріату отримали практичний досвід з написання матеріалів, їх стилістичного оформлення, підготовки візуальних продуктів. Ми вдячні за співпрацю та будемо раді подальшій взаємодії», – зазначив Юрій Гарбуз, заступник керівника секретаріату Комітету з питань організації державної влади місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Довідково: Офіс парламентської реформи (ОПР) є ключовим компонентом проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи та дорадчою групою для керівництва Верховної Ради України та її Апарату.