Сьогодні, в рамках святкування 70-річчя з дня утворення ФСТ «Колос», за участі керівництва області та голів об’єднаних територіальних громад, відбулось  засідання круглого столу під гаслом «Вінниччина – територія здоров’я».

Учасники заходу разом шукали шляхи фізичного оздоровлення населення в громадах, враховуючи міжнародний досвід.

«Для нас дуже важливо, що діалог розпочався, - зауважив на початку зустрічі Сергій Татусяк, голова Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос»,-Після місцевих виборів владні повноваження перейдуть до територіальних громад і від голосу кожного буде залежати розвиток громади: ви в першу чергу будете служити людям, як цього вимагає Європейська хартія місцевого самоврядування. Формат круглого столу і сьогоднішня презентація досвіду країн Вишеградської четвірки дозволить нам напрацювати рекомендації прийнятні для всієї України».

До розмови одразу долучилась народний депутат України Ірина Борзова, яка працює у комітеті Верховної ради України з питань молоді і спорту: «Мені ця тема близька,- зазначила народна депутатка.- На Вінниччині, по завершенню процесу децентралізації будуть створені 63 ОТГ, які вже у 2021 році багато чого вирішуватимуть» .

Основним аспектом для розвитку рухової активності в громадах Ірина Борзова назвала спортивну інфраструктуру та поділилась з очільниками громад напрацюваннями профільного комітету ВРУ щодо видів податків, які можуть бути направлені саме на розбудову спортивної інфраструктури для ОТГ.

На готовності до співпраці обласної виконавчої влади з об’єднаними територіальними громадами наголосив під час виступу голова облдержадміністрації Сергій Борзов.

«Раніше функції розвитку масового спорту та оздоровлення населення були відповідальністю місцевих адміністрацій. Незабаром всі ці питання стануть виключною компетенцією громад, - підкреслив очільник області. -Існують ризики, що ОТГ ще не готові повноцінно виконувати дану функцію та надавати якісні послуги для активного дозвілля, спорту і  оздоровлення. В першу чергу, це стосується новоутворених ОТГ. Сьогодні найбільш розвинута спортивна інфраструктура зосереджена в районних центрах. На рівні сільських громад така інфраструктура часто є недостатньою».

Сергій Борзов зазначив, що на даному етапі потрібно, в першу чергу, налагодити співпрацю між адміністраціями та громадами в формуванні системи управління спортом:

«Громади повинні мати справжніх фахівців для організації спортивної діяльності. Наступним має стати передача спортивних об’єктів в управління громад. В цих питаннях ми готові співпрацювати з вами».

Сергій Борзов акцентував увагу на необхідності врахувати потреби спорту в програмі соціально-економічного розвитку: «Громади матимуть можливість впроваджувати проекти на розвиток спортивної  інфраструктури. Мова йде про забезпечення рівного доступу до спорту мешканців всіх населених пунктів. На це все потрібно передбачати кошти, як в обласному, так і в місцевих бюджетах. Важливим є і залучення додаткового фінансування. Громади повинні активізувати свою діяльність по підготовці грантів. Важливий і обмін досвідом, впровадження кращих практик. Спільно нам потрібно визначати новий формат роботи на місцевому рівні. Співпраця з громадськими організаціями, створення спортивних клубів – це той досвід, який потрібно поширювати. Тому раджу використати досвід  Вінницького осередку «Колоса» в організації фізкультурно-оздоровчої роботи на місцях», - підкреслив голова ОДА.

На учасників круглого столу очікувала також цікава презентація досвіду країн Вишеградської четвірки щодо фізичного оздоровлення населення у громадах, яку запропонував до уваги і обговорення учасників зібрання радник голови ОДА Андрій Кавунець.