Дітям з особливими освітніми потребами необхідно зберегти можливість вчитися у спеціалізованих школах або навчатися інклюзивно у звичайних.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час візиту до Потіївської спеціальної  ЗОШ-інтернат у межах робочої поїздки в Житомирську область 15 вересня. З діяльністю закладу також ознайомилися Міністр соціальної політики Марина Лазебна, голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко та голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко.

Денис Шмигаль нагадав, що Уряд продовжує реформування системи інституційного догляду та впровадження інклюзивної освіти. Головним завданням цих реформ є створення умов для проживання дітей з інвалідністю в сім’ях та їх навчання у звичайних школах.

«Сьогодні є дискусія, якою має бути освіта для дітей з інвалідністю. Моя думка, реформи мають дати батькам і дітям право вибору. Діти мають отримати можливість вчитися у спеціалізованих школах або вчитися інклюзивно у звичайних», — зазначив очільник Уряду.

Як підкреслив Прем’єр-міністр, Потіївська спеціальна ЗОШ-інтернат є єдиною в області, яка забезпечує права дітей з порушенням опорно-рухового апарату на здобуття середньої освіти: «Серед її випускників є чемпіони світу та призери паралімпіади, що доводить важливість збереження таких закладів на рівні із закладами з інклюзивною освітою».

Довідково

Станом на 1 вересня 2020 року в інтернатних закладах Житомирської області перебувають 1282 дітей, серед них — 569 зараховані лише на навчання й проживають разом із родинами.