15 вересня, т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет провів всеукраїнську селекторну нараду з регіонами України. Серед питань, які обговорювалися, — дотримання протиепідеміологічних заходів в закладах освіти, організація навчального року 2020/2021 в умовах адаптивного карантину та використання коштів субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам.

Вінниччину на нараді представляла перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна.

В ході наради т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що в Україні тривають перевірки навчальних закладів на предмет дотримання протиепідемічних заходів – випадково повинні бути перевірені не менше п’яти навчальних закладів в кожній області. Контролюють процес перевірок, а також ситуацію в закладах освіти голови обласних і районних державних адміністрацій. 

В ході наради було зосереджено особливу увагу на питанні використання коштів субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам, зокрема, коштів субвенцій на НУШ та програму «Спроможна школа».

Про обсяги використання освітніх субвенцій поінформувала заступник Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

«Ефективність використання освітніх субвенцій безпосередньо впливає на якість освітнього процесу», – зауважила Любомира Мандзій. За її словами, найуспішніше в Україні відбувається процес закупівлі шкільних автобусів.

Одне із найбільш важливих питань, порушених під час наради, стосувалося надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами. Окрема увага була приділена використанню субвенції на спеціальні школи, де навчаються діти з вадами зору та слуху. За словами Любомири Мандзій, станом на 1 вересня поточного року, по регіонах України освоєно 8 млн грн. (20% від загальної суми). Заступниця Міністра освіти України підкреслила, що це питання має перебувати на постійному контролі органів влади.

Також під час онлайн засідання йшлося про використання регіонами субвенцій на облаштування навчальних кабінетів, харчоблоків тощо.

За підсумками засідання т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет подякував керівникам обласних державних адміністрацій за співпрацю, а також наголосив на необхідності врахування особливостей епідситуації в закладах освіти для створення безпечних умов організації освітнього процесу.

Водночас, Наталя Заболотна поставила завдання Департаменту освіти і науки облдержадміністрації опрацювати стан використання коштів, виділених державними субвенціями у розрізі кожного району, міста та ОТГ для обговорення із їх керівництом. Адже кошти, які виділила держава для покращення умов навчання дітей Вінниччини, мають бути використані на ці потреби у повному обсязі.