Сьогодні, під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, в режимі онлайн відбулась всеукраїнська  селекторна нарада з головами обласних державних адміністрацій, на якій обговорювались питання реалізації програми Президента України «Велике будівництво», зокрема, динаміку змін у будівництві об’єктів та введення їх в експлуатацію, створення безбар’єрного середовища, відбір проектів на 2021 рік, що планується реалізувати за кошти ДФРР, а також проблемні питання готовності регіонів до опалювального сезону.

Вінницьку область представляли голова ОДА Сергій Борзов спільно із профільними заступниками.

В ході наради Міністр Олексій Чернишов повідомив, що наразі завершено роботи майже на всіх об’єктах програми «Великого будівництва». Зокрема 100 шкіл уже повністю завершені. Завдяки цьому створено 8 тис 338 нових місць у школах і 55 тис 507 дітей отримали покращенні умови навчання.

«94 % - такий загальний стан виконання будівельної готовності об'єктів, приріст склав 2 %. Але часу до завершення року залишається обмаль. По школах обсяг будівельної готовності 95 %, спортивні об'єкти  - 92 %, садочки  - 94%, інше - 91 %. Наразі маємо 84 завершених об'єкти та здано в експлуатацію сім приймальних відділень. Нарешті, і це наше спільне досягнення, маємо 100 завершених шкіл в рамках програми «Велике будівництво», в 50 з них реалізовано новий освітній простір. Всі 100 об'єктів заслуговують на вдячність людям, причетним до їх реалізації», - прокоментував високопосадовець.

За переконанням Міністра Вінниччина є регіоном, де реалізовано один із найкращих проектів серед усіх областей України, а саме «Інноваційна школа» загальноосвітня школа району «Поділля» у м.Вінниця. Загалом в області завершено будівництво всіх 5 запланованих шкіл, відповідно до національної програми.

Ще одним прикладом для всіх регіонів України, реалізованим на Вінниччині, стала реконструкція будівель поліклініки під дитячий садочок у с. Шпиків. Загалом, в області «Велике будівництво» завершено на 92%.

«Щодо реалізації програми Президента України «Велике будівництво», то наша область є однією з найкращими показниками. Із 15 об’єктів на сьогодні завершено роботи на 11, решта - в стадії завершення: 3 дитсадочки - у Гайсині, Хмільнику, Жмеринці та спортивна база педагогічного коледжу у Вінниці», - прокоментував Сергій Борзов.

Щодо стану проходження опалювального сезону в Україні, то наразі майже вся країна підключена до тепла. Працюють 99,99% котелень (19 946). Проблеми є лише у 16 котелень, але і вони оперативно вирішуються завдяки співпраці Мінрегіону та обласних державних адміністрацій.

До слова, Вінницька область на 100% готова до опалювального сезону.

Увагу учасників наради, також, було зосереджено на проектах регіональної політики на 2021 рік. Серед них 50% займатиме соціальна інфраструктура, тобто школи, садочки, спортивні об’єкти, ЦНАПи та центри безпеки. 30% відводиться об’єктам економічного розвитку, що включає індустріальні парки, економічні агломерації, центри креативної економіки та сільськогосподарські кооперативи. 20% займатиме культурна спадщина, а саме «туристичні магніти», до яких відносяться музеї, замки і дотична інфраструктура.

На завершення селектору Олексій Чернишов наголосив, що національна програма «Велике будівництво» єдиний інфраструктурний проект, за своїми масштабами, який дійсно виконується та спрямований на реальне покращення життя людей. Також Міністр закликав всіх керівників регіонів якісно завершити 2020 рік виконавши всі зобов’язання в напрямку реалізації проектів «Великого будівництва».