У вівторок, 12 січня, голова облдержадміністрації Сергій Борзов взяв участь у відкритті амбулаторії загальної практики – сімейної медицини у Якушинецькій сільській громаді, де віднині якісні медичні послуги отримуватимуть понад 7 тисяч жителів.

Сергій Борзов наголосив, що сільська медицина є одним з пріоритетних напрямків державної політики у сферах охорони здоров’я та регіонального розвитку.

Нова амбулаторія забезпечена необхідним медичним обладнанням, комп'ютерною технікою та меблями. Тут наявна можливість взяти аналіз крові, провести експрес тестування на тропоніни, ВІЛ, вірусний гепатит, на виявлення антитіл до вірусів грипу та COVID-19. За допомогою телеметричного обладнання є можливість запису станів пацієнта та передачі результатів на вторинний чи третинний рівень електрокардіограм з онлайн консультацією вузького спеціаліста. На черзі придбання нових комплектів Телемедицини.

Чотири сімейні лікарі прийматимуть тут пацієнтів з сіл Якушинці, Зарванці, Ксаверівка, Лисогора.

Голова ОДА Сергій Борзов зазначив: «Вчергове ми відкриваємо в області об’єкти, які дають можливість доступу до якісної медицини. Ця амбулаторія працюватиме на благо громади. Задля цього держава профінансувала майже 90% вартості будівництва, решту дофінансувала громада».

Як повідомив очільник області – коштувала амбулаторія в Якушинцях Майже 9,5 млн грн:

- 8492,220 тис. грн. - кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості;

- 944,424 тис. грн. (11,1% від вартості будівництва) – за рахунок коштів місцевого бюджету.

З метою забезпечення своєчасної, якісної, в тому числі невідкладної, первинної медичної допомоги, обслуговування пацієнтів за місцем їх проживання, амбулаторія забезпечена санітарним автомобілем Renault Duster за рахунок коштів державного бюджету вартістю 532 тис. грн.

Принагідно мешканці громади підняли питання пішохідного переходу по Барському шосе (село Зарваниці - Якушинецька громада). На тому місці уже загинув не один пішохід.

Люди роками звертаються до органів місцевого самоврядування, до ОСББ, до народних депутатів. Є звернення і до голови ОДА.

«Проектні рішення генплану міста Вінниці не співпадають з проектними рішеннями генплану та плану зонування с. Якушинці. Тобто досі немає розмежування транспортної інфраструктури. Вирішено створити робочу групу, адже питання треба вирішувати негайно. Громадам потрібно допомагати вирішувати їхні проблеми. Після реформи треба вчитись працювати по-новому, але спільно», - зазначив Сергій Борзов.

На завершення зустрічі голова ОДА подякував лікарям та медперсоналу, а пацієнтам побажав здоров’я і добробуту.