В умовах сьогодення для кожної людини важливо володіти навичками роботи у цифровому просторі. І саме бібліотеки є тими місцями, де кожен може підвищити свою цифрову грамотність, щоб ефективно та безпечно застосовувати цифрові технології щодня – у роботі, в навчанні, у дозвіллі, для розв'язання побутових питань тощо.

Наразі Міністерство цифрової трансформації України активно розвиває проект «Дія. Цифрова освіта», одним із завдань якого є сприяння комп’ютеризації сільських бібліотек України.

З січня 2020 року офіційним партнером цього проекту виступає Всеукраїнська громадська організація «Українська бібліотечна асоціація».

17 березня бібліотекам Вінниччини передано 300 комп’ютерів у рамках проекту «Дія. Цифрова освіта».

Першою комп’ютери для місцевої бібліотеки отримала громада с.Бохоники Вінницького району.

Захід відбувся за участю керівників та кураторів проекту, партнерів, а також обласної і місцевої влади, керівництва профільного департаменту та Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, керівник проекту «Дія. Цифрова освіта» Руслана Коренчук зауважила: «У 2019 році, коли Міністерство цифрової інформації розпочало дослідження цифрових навичок, виявилося, що показники були досить низькі. У 53% українців володіння навичками цифрової грамотності на рівні нижче базового. Саме тому ми запустили проект «Дія. Цифрова освіта», який покликаний за 3 роки навчити 6 млн українців цифровій грамотності. Для цього заплановано зробити 3 основних кроки: перший –  це національна платформа «Дія. Цифрова освіта» - сайт, на якому є понад 50 освітніх серіалів, які можна подивитися безкоштовно і де можна дізнатися про основи цифрової грамотності. Другий – тест «Цифрограм», який дозволяє за 90 питань і приблизно 30 хв часу дізнатись про рівень своїх знань з цифрової грамотності і виявити ті сфери, які варто розвивати. Ще один напрямок – хаби цифрової освіти, що допомагають людям, які не мають власних гаджетів зрозуміти, як ними користуватися, а також освоїти необхідні навички для того, щоб безпечно поводитись в цифровому світі і цифровому суспільстві. Саме тому мені дуже приємно сьогодні передавати ці комп’ютери і розуміти, що вінничани відтепер мають ще більше можливостей для навчання цифровій грамотності».

Варто зазначити, що проект є гарним прикладом взаємодії бізнесу, влади, громадянського суспільства і бібліотек. На його реалізацію не витрачаються кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами – Благодійним фондом Favorit Foundation.

Захід відбувся за участю куратора проектів Благодійного фонду Favorit Foundation Маріанни Ковені та голови правління Асоціації розвитку туризму Фазиля Аскерова.

Маріанна Ковеня під час виступу висловила сподівання, що передана техніка допоможе бібліотекам стати більш технологічними та сучасними для користувачів.

У свою чергу, Фазиль Аскеров зауважив, що Вінниччина – це четверта область, яка отримує комп’ютери у рамках програми розвитку цифрової освіти.

«Чому саме для сільських бібліотек? Важливо, щоб сюди приходили діти і бібліотеки стали місцем не лише для навчання і спілкування, а й місцем, де навчатимуться цифровій грамотності не теоретично, а практично», - підкреслив Фазиль Аскеров.

Реалізація проекту на Вінниччині стала можлива завдяки підтримці та сприянню голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова.

Звертаючись до присутніх, очільник області зауважив: «Забезпечення сільських бібліотек комп’ютерами - це дійсно дуже важлива справа. Адже багато бібліотек мають лише один комп’ютер або жодного, а потреба в даній техніці досить значна. Тому велика вдячність профільному міністерству та фонду за таку чудову ініціативу».

Загалом, близько 6000 бібліотек по всій країні долучилися до національної кампанії з цифрової грамотності «Будь на часі!». У рамках проекту, комп’ютерну техніку вже передано сільським бібліотекам Миколаївщини, Львівщини, Закарпаття та ін.

У Вінницькій області функціонує 915 бібліотек, з них у сільській місцевості – 816. Наразі комп’ютеризовано понад 50% бібліотек області, серед сільських бібліотек – 39%.

Бібліотеки активно підключаються до проекту як партнерські офлайн-хаби, де користувачі мають можливість проходити навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності.

У свою чергу, директор Вінницької ОУНБ ім.К.А.Тімірязєва, голова Вінницького обласного відділення Української бібліотечної асоціації Лариса Сеник також висловила вдячність за таку чудову підтримку бібліотек області.

За умовами проекту, 150 сільських бібліотек з 52 територіальних громад Вінниччини отримають по 2 комплекти комп’ютерної техніки та один комп’ютерний стіл. Комп’ютери підходять для використання бібліотеками як для суто бібліотечної роботи, так і для доступу користувачів до мережі «Інтернет» і можливості здобути цифрові навички на платформі «Дія. Цифрова освіта».

Комп’ютеризація сільських бібліотек дає поштовх для розвитку громад та стане початком великих змін для кожної з цих бібліотек. Це спонукатиме і бібліотекарів, і місцеву владу розвивати свої бібліотеки та спроможності своїх громад.

Під час зустрічі голова Агрономічної територіальної громади Сергій Сітарський підкреслив: «Сьогодні наша держава розвивається, громади розвиваються, відбувається багато змін в напрямку розвитку місцевого самоврядування, державного управління і цифровізації. Тому для жителів, особливо сільської місцевості, такі подарунки є дуже корисними і необхідними».

До списку бібліотек, які отримають комп’ютери, насамперед включено сільські бібліотеки та бібліотеки ТГ, які до цього часу такої техніки не мали або мали лише один ПК і на територіях яких є інтернет-покриття.

Перелік бібліотек, які отримають комп’ютери, доступний на вебсайті Міністерства цифрової трансформації України за посиланням: https://bit.ly/libraries_digitalization