Минулого тижня сучасне обладнання вже привезли у Могилів-Подільську лікарню. Цього тижня ще дві вінницькі опорні лікарні отримають  комп’ютерний томограф - Бершадська і Гайсинська.

10 приймальних відділень області, у рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», після реконструкції, отримають сучасне обладнання: КТ, УЗД та цифровий рентген.

Усього в Україні буде реконструйовано та оснащено сучасним діагностичним обладнанням 177 приймальних відділень.

«Загальна вартість реконструкції Бершадської лікарні - 52,5 млн грн. Оновленою будівлею приймального відділення я задоволений,- коментує голова ОДА Сергій Борзов.- Поліклініку та «швидку допомогу» реконструювали під відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги саме задля необхідного забезпечення.  Відтепер тут є всі умови для швидкості реагування на невідкладні стани - діагностика  та госпіталізація пацієнтів. Як працює електропідйомник - перевірив особисто. Тут зроблена нова система  вентиляції, пожежна сигналізація, відеоспостереження і проведений кисень. В інфекційному блоці збудована окрема система каналізації».

Перебуваючи у Бершаді, очільник області  оглянув новий блок для карет «швидких допомог» та нещодавно встановлений генератор подачі електроенергії. Для місцевої «екстренки» закуплена апаратура та інвентар на 2,2 мільйони гривень.

Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування має ліжковий фонд - 190 цілодобових ліжок ( з них «ковідних» - 130). В лікарні цілодобово чергують лікарі невідкладної медичної допомоги: хірург, педіатр, акушер гінеколог, анестезіолог; середні медичні працівники: рентгенлаборант, клінічний лаборант.

«До речі, тут є своя лабораторія. Там  мене запитали про зарплати медикам. На їх розмір, як голова облдержадміністрації, я вплинути не можу. Але порадив меру Бершаді Віталію Драгану взяти за приклад рішення влади Вінниці: з міського бюджету виділяти субвенцію для медиків, які сьогодні працюють із ковідними пацієнтами. Треба знаходити можливості підтримувати жителів своїх громад. Можливо, місцеві підприємці, фермери теж захочуть підтримати таку ініціативу. Один в одного потрібно вчитися. А допомагати медикам - це завжди благородна справа. І вдячна»,- зазначив Сергій Борзов.

Непросто сьогодні очолювати лікарню, підкреслив очільник області: « Розумію Лілію Іванівну Брикулю, якій треба бути одночасно і головним лікарем, і менеджером. Але тут і пальми намагаються виростити на клумбі біля лікарні - південний район Вінниччини, чому б і ні?».