28 травня у приміщенні Польського дому м. Бар розпочався Міжнаціональний Форум Вінниччини «Україна – наш спільний дім», присвячений 30-й річниці Незалежності України.

Серед учасників заходу Голова ОДА Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі, народний депутат України Ірина Борзова, начальник управління у справах національностей та релігій ОДА Ігор Салецький, очільники громад та представники національних спільнот Вінницької області.

Відкриваючи форум Ірина Борзова відмітила, що в місті Бар є прекрасні творчі колективи польської спільноти, а Барське культурно-освітнє товариство поляків майже ровесник незалежності України - 2 роки тому святкували 30 річний ювілей діяльності товариства.

«Сьогодні ми розпочинаємо форум, що присвячений 30-й річниці Незалежності України. Наша країна багатонаціональна. За даними останнього перепису населення національні меншини становлять понад 10 млн осіб, а це 5 частина держави. Вінниччина теж багатонаціональний регіон. Тут активні та дієві громадські організації представників польської, єврейської, німецької, грузинської, ромської, азербайжанської спільнот. – Зазначила народна обраниця, - У ст. 11 Конституції України зазначено, що держава сприяє розвитку економічної, мовної, культурної самобутності національних меншин та корінних народів України. Проте сьогодні, нажаль, статус та права корінних народів України відсутні. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що Верховна Рада повинна ухвалити новий закон, який врегулює захист самобутності та рівноправності нацменшин в Україні. Бо Україна - це наш спільний дім. Традиції, свята, мова - це те, чим дорожить кожна людина та кожна нація і ми це повинні зберігати».

Варто відзначити, що Вінницька область за національним складом населення є багатонаціональною. Представники понад 100 народів здавна проживають на Вінниччині.

За часи Незалежності України громадські організації національно-культурних товариств спрямовували свою діяльність на відродження і розвиток національних культур, задоволення своїх духовних потреб. Кожен із представників національних спільнот бере активну участь у громадянському житті нашого міста та області.

Звертаючись до присутніх, Сергій Борзов відзначив, що Україна як багатонаціональна держава, гарантує захист прав осіб, які належать до національних спільнот, шляхом створення відповідної законодавчої бази на основі європейських стандартів та налагодження співпраці між органами державної влади та представниками національних меншин.

«Сьогодні з Міжнаціонального Форуму Вінниччини «Україна – наш спільний дім» розпочинаємо проведення святкових заходів, присвячених 30–й річниці Незалежності України. Форум дає можливість детально познайомитись з життям наших громадських організацій, національних спільнот, накреслити подальші кроки для гармонізації міжнаціональних відносин у регіоні. Вінниччина є прикладом багаторічної українсько-польської дружби та співпраці у багатьох напрямках розвитку. Маємо глибоке переконання, що й надалі Польща буде стратегічним партнером у процесах євроінтеграції нашої держави», - зазначив Голова ОДА.

Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі висловив слова вдячності організаторам зустрічі: «Дуже радий, що сьогодні ми зібрались разом у Польському домі. Хочеться, щоб усі відчували себе тут як вдома. Ми не випадково зібрались тут напередодні святкування 30-річчя Незалежності України, адже 30 років тому, коли Україна проголошувала незалежність Польща була першою країною в світі, яка визнала на міжнародному рівні Незалежність України».

Вячеслав Соколовий, вітаючи присутніх підкреслив: «Слід відмітити, що всі національності Вінниччини,  між собою знаходять, знаходили та повинні і надалі знаходити спільну мову. Оця багаторічна дружба не одну сотню років дуже тісно переплела наші традиції і культури, а віддтак зробила всіх нас сильнішими».

Пам’ятні подарунки для Польського дому, з нагоди відкриття форуму, його директору Маргариті Медведєвій передали Сергій Борзов та Вячеслав Соколовий. Очільники області також вручили Подяки Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної Ради головам національно-культурних товариств Вінниччини.

Форум триває, про Міжнаціональний розвиток Вінниччини на сучасному етапі  доповів начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький. В обговоренні та дискусії взяли участь керівники національних товариств Вінниччини: грузинської, єврейської, ромської, німецької, азербайджанської, литовської та польської спільнот області.