Розпочався візит делегації Вінниччини до Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща.

З нагоди Національного свята - Дня незалежності Республіки Польща, офіційна делегація Вінниччини на чолі із заступником Голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергієм Здітовецьким перебуває в місті Кельце, де в рамках візиту візьме участь в офіційних заходах з нагоди 103-ї річниці незалежності Польщі та проведе низку зустрічей, що сприятимуть подальшому розвитку міжнародного співробітництва, налагодженню ділових контактів та реалізації спільних проєктів.

Вінниччину також представляють: директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації Володимир Мережко, начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях Андрій Маркевич, генеральний директор Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» Анатолій Іванець та директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

Розпочався візит з офіційної зустрічі з керівництвом воєводства, яке представляли Маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Анджей Бентковський, Воєвода Сьвєнтокшиський Збігнєв Конюш, Голова Сейміку Сьвєнтокшиського воєводства Анджей Прушь.

На початку зустрічі польська сторона подякувала за візит та можливість розділити важливу пам'ятну дату з польським народом, а також виявила надію на подальшу плідну співпрацю, яка підкріплена багаторічними взаємовідносинами.

У ході зустрічі Сергій Здітовецький щиро привітав із Днем незалежності та зазначив: "Шановні польські партнери, щиро дякую за запрошення та можливість розділити разом із Вами радість святкування найбільшого Національного Свята. Від імені Голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова, голови обласної Ради Вячеслава Соколового та всіх жителів Вінниччини прийміть щирі вітання з нагоди Дня Незалежності! Для мене велика честь продовжувати міжрегіональну співпрацю такого рівня. Адже наше співробітництво – це не просто формальна співпраця, це вже давно тісні контакти між територіальними громадами, навчальними закладами, лікарнями та простими людьми".

Крім того, Сергій Здітовецький запевнив, що спільне співробітництво є надзвичайно важливим для Вінниччини, адже це гарний приклад обміну досвідом майже в усіх сферах співпраці.

Зокрема, спільні інтереси розглядалися і в аграрній сфері шляхом перейняття польського досвіду та технологій переробки овочевої групи та фруктів, а також запозиченні досвіду по залученню інвестицій шляхом ознайомлення з діяльністю Сьвєнтокшиського Центру обслуговування інвестора. Адже Вінниччина – це надійний майданчик для інвестицій, який має досвід супроводу та успішної реалізації інвестиційних проєктів, в тому числі польських. Також тут наявні кваліфіковані кадри та розвинена інфраструктура.

Користуючись нагодою, Андрій Маркевич запросив польських підприємців інвестувати в державні підприємства Вінниччини та запропонував долучитися до процесу приватизації в Україні та на Вінниччині зокрема.

Крім того, в ході зустрічі сторони виявили готовність та відкритість до співробітництва і реалізації нових спільних ініціатив в освітньому напрямку, зокрема, спільно зі Сьвєнтокшиським молодіжним сейміком воєводства, який очолює Вероніка Курдибаха, уродженка Вінницької області.

Маючи значний досвід у співпраці між регіонами в галузі освіти, Володимир Мережко акцентував увагу на значній перспективі в цьому напрямку та реалізації спільних проєктів, розроблених студентством дружніх регіонів. Крім того, очільник Департаменту розповів про освітню реформу, яка наразі відбувається в Україні, а саме – про створення Нової української школи та зацікавленість в обміні досвідом між вчителями та директорами українських шкіл з польськими колегами.

Оскільки найближчим часом планується проведення модернізації Державного архіву Вінницької області, особлива увага була приділена запозиченню досвіду щодо функціонування регіонального архіву.

Також в ході зустрічі Сергій Здітовецький зауважив: "На жаль, через пандемію коронавірусу у 2020 та 2021 роках у Сьвєнтокшиському воєводстві не відбулося традиційного оздоровлення дітей, батьки яких постраждали в ході проведення операції Об'єднаних сил на Сході України. Тому, користуючись нагодою, звертаюсь до Вас із проханням розглянути можливість оздоровлення дітей у Вашому регіоні у 2022 році за умови стабілізації ситуації з пандемією коронавірусу".

Дана пропозиція була підтримана польською стороною.

Формуючи міцний фундамент дружби та партнерства, сторони обговорили нові напрямки співпраці та готовність до реалізації спільних проєктів.