До Всесвітнього дня науки Голова Парламенту України Руслан Стефанчук вручив Премії Верховної Ради України молодим ученим.

Постановою Верховної Ради України від 02 грудня 2020 року №1043-ІХ «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2019 рік» присуджено 30 Премій Верховної Ради України 63-м молодим ученим. Їхні монографії були представлені сьогодні в стінах Парламенту України.

Талановитих науковців нагороджено дипломами, нагрудними знаками та виплачено грошову частину ­– 126 120 гривень на кожну роботу. Як зазначив Голова Парламенту України, у цьому році вперше збільшено грошову частину Премії Верховної Ради України.

«За ініціативою Комітету з питань освіти, науки та інновацій ми дещо змінили підхід до присвоєння нагород молодим вченим. Цього року грошова частина премії складає 126 120 гривень на кожну роботу. Для порівняння: останні десять років її розмір складав 20 тисяч гривень. Тобто, уперше грошову частину премії збільшено мінімум у шість разів», – зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту України подякував молодим ученим за їхні роботи, винаходи та відкриття, які дають реальну користь нашому народу та нашій країні, та побажав кожному отримати ще й Нобелівську премію. «Парламент України був і залишається тим місцем, що буде сприяти та підтримувати талановитих науковців», – наголосив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради запропонував лауреатам започаткувати «чесний і відкритий діалог», і розповісти, що необхідно від держави, щоби діяльність науковців була більш помітною. За його словами, зустрічі з науковою спільнотою не мають перетворюватися у формальність. Для керівництва Парламенту України важливо отримувати зворотній зв'язок від учених про наявні проблеми.

Науковці підтримали цю ідею, відверто розказали, що їх турбує, та висловили свої пропозиції: це і спрощення механізму ввезення на територію України окремих видів товарів для наукових цілей, і розробка сайту, де будь-хто може ознайомитися з усіма науковими дослідженнями, дисертаціями тощо.

Проаналізувавши всі пропозиції, Руслан Стефанчук запропонував створити Раду молодих учених. «Я дуже хотів би при Голові Верховної Ради України створити Раду молодих учених, з якими ми можемо спілкуватися, консультуватися з тих чи інших питань, які дозволять нам рухатися вперед», – зазначив він.

Руслан Стефанчук також додав, що важливими питаннями залишаються визнання українських дипломів в усьому світі та створення законодавчої бази для охорони інтелектуальної власності, яка повинна стати важливою складовою національної політики.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України