Україна – велика країна з значним потенціалом та можливостями, а українці довели своє право бути в Європейській сім’ї народів та здатність сповідувати і захищати європейські цінності. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Конференції з питань реформ в Україні. Конференція стала центральним заходом візиту Володимира Гройсмана до Великої Британії, її учасниками стали представники Уряду Великої Британії, Європейської комісії, керівники провідних фінансових організацій світу, інвестори та менеджери великих компаній.   

Відкриваючи Конференцію, Глава Уряду сказав, що реформи, які здійснюються в Україні протягом останніх трьох років, мають на меті подолати головний виклик – інституційну слабкість, сформовану десятиліттями.

«І саме тому у нас немає першочергових завдань, та завдань, які ми можемо відкласти на потім. Ми розпочали реформи усіх сфер життя, і маємо робити спільно багато важливих речей і одразу», - сказав ГлаваУряду і додав, що протидіють цьому політики-популісти, які намагаються знищити реформи, а також стара система, що чинить опір.

«Але нам вдалося сформувати конкретні рішення і розпочати їх впровадження» - зазначив Володимир Гройсман. - З 2014 року ми почали інституційну перебудову України – в тому числі за допомогою міжнародних партнерів. За ці роки ми сформували антикорупційне законодавство, незалежну антикорупційну інфраструктуру. В жовтні (минулого року) розпочалася реформа судової системи – непростий процес, але ми розуміємо, що треба побудувати таку правову систему, в якій судова гілка влади має найвищу довіру суспільства».

В економічній сфері, підкреслив Глава Уряду, маємо зростання економіки після багаторічного падіння. В країні реалізується одна з найбільш успішних реформ – децентралізація, коли владні повноваження, в тому числі фінансові, передаються на місця – ближче до людей. Прогресивними є зміни в податковій системі та дерегуляції.

«У нас є середньостроковий план, який має цілі й завдання – економічне зростання, верховенство права, антикорупційна боротьба, безпека й оборона, розвиток людського капіталу. України отримає свій успіх», - сказав Володимир Гройсман.

При цьому він додав, що дехто сьогодні каже, ніби тема України не на часі, а наша боротьба - це боротьба між двома країнами. «Між тим боротьба триває між демократичним світом та світом, який не сприймає демократичні цінності.  І кордон цієї боротьби проходить Східним кордоном України», - сказавПрем’єр-міністр.

Він запевнив, що попри всі виклики Україна налаштована на зміни. І вони торкатимуться п’яти найбільш важливих сфер – пенсійної, земельної реформи, реформи держвласності, освіти та охорони здоров'я. В цьому контексті Глава Уряду подякував міжнародним партнерам України за підтримку і особисто Державному секретареві Великої Британії у закордонних справах Борису Джонсону за організацію Конференції та чітку позицію щодо України. 

"Я глибоко вірю у те, що з такими партнерами, командою, планом ми переможемо і досягнемо успіху", - підкреслив Володимир Гройсман.