Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у понеділок провів зустріч віч-на-віч з Генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом.
На початку зустрічі Голова Верховної Ради висловив Генеральному Секретарю НАТО та усій північноатлантичній спільноті глибоку вдячність за допомогу і підтримку України у світі.

А.Парубій наголосив, що Україна остаточно зробила свій вибір на користь євроатлантичної інтеграції. «Нашою стратегічною метою є вступ України в НАТО. Це позиція усього українського суспільства. Більш ніж 50% громадян підтримують євроатлантичний шлях, Український парламент підтвердив нашу стратегію Законом», - сказав він і додав, що на цьому шляху ще доведеться багато чого зробити: привести у відповідність до стандартів НАТО сектор безпеки, оборонний сектор тощо.

У цьому контексті Голова Українського парламенту зазначив, що Верховна Рада над цим послідовно працює, зокрема, «рішуче налаштована на посилення парламентського контролю за оборонним і безпековим сектором».


А.Парубій на підтвердження готовності відігравати активну роль у посиленні співробітництва України з НАТО поінформував, що Український парламент виступив з ініціативою провести в Україні сесію Парламентської асамблеї НАТО, як це було в Грузії. «Це буде дуже символічно, як і в Тбілісі. Сподіваюся, що наша пропозиція буде підтримана державами Альянсу. Ми розраховуємо на підтримку НАТО у питаннях тиску на Росію, яка порушує і міжнародне право, і зобов’язання - спільно ми зробимо більше і забезпечимо мирне небо над головою», - підкреслив він.
Своєю чергою, Йенс Столтенберг наголосив, що для нього особисто і для Північноатлантичної ради «надзвичайно приємно і велика честь бути тут, у Києві». Він поінформував про відкриття нового приміщення для представництва НАТО в Україні і висловив сподівання, що воно стане новим майданчиком для подальшого обговорення нових проектів та співпраці.


Генеральний секретар зазначив, що «члени НАТО надають підтримку Україні, оскільки мають повну солідарність з нашою країною, - і це повністю відповідає інтересам НАТО». «Агресивні дії Російської Федерації - це виклик усьому світовому порядку, що склався після другої світової війни, - сказав він. - Ми закликаємо Росію вивести свої війська зі сходу України і припинити підтримку бойовиків, припинити обстріли і відвести важке озброєння». За словами Й.Столтенберга, «НАТО надає потужну допомогу Україні і підтримує її територіальну цілісність». «Ми допомагаємо, зокрема, у рамках трастових фондів щодо реформуванння систем логістики, кіберзахисту, медичної реабілітації і здійснення численних реформ», - додав він і пообіцяв надати надсучасне обладнання, яке допоможе урядовим установам запобігти кібернападам.

З іншого боку, Генеральний секретар НАТО подякував за підтримку, яку Україна надає Альянсу. «Ми багато чому навчаємося у вас, зокрема, протистоянню гібридним проявам війни, кібернападам», - підкреслив він і додав, що НАТО високо цінує українських військових.
Голова Верховної Ради особливо подякував Й.Столтенбергу за «сьогоднішні його слова про те, що Російська Федерація повинна вивести тисячі своїх військових з України та припинити підтримувати бойовиків своїм озброєнням та управлінням, про те, що НАТО твердо стоїть на позиції територіальної цілісності і суверенітету України, і що НАТО ніколи не визнавало і не визнає незаконну анексію Криму». «Це нівелює всі потуги Російської Федерації щодо того, що тут немає їхніх військ. Але міжнародне розслідування довело, що російський «БУК» був привезений з Росії і керувався російськими військовими. Ми щоденно доводимо очевидні речі, тому ваша позиція дуже важлива, - наголосив А.Парубій. - Інформаційна війна, кібервійна не менш важлива, аніж мілітарні дії, адже для Путіна головне - це повний контроль над Україною». Голова Парламенту підкреслив, що "підтримка з боку НАТО є ключовим аргументом і виміром спротиву російській агресії".

Голова Верховної Ради висловив переконання, що тісна співпраця з НАТО є надзвичайно важливою і для України, і для відновлення міжнародної безпеки. «НАТО – це єдина в світі організація вільних держав, яка здатна зупинити агресію Путіна, не допустити інспірованої Кремлем глобальної дестабілізації та захистити вільний світ», - підкреслив А.Парубій.