Київська, Харківська, Донецька, Чернігівська область…Вже понад місяць ці регіони України потерпають від обстрілів ворожих ракет, танків,  літаків. Мирне життя людей, як і їх будинки, зруйнувала війна. Біженці шукають місць, де можуть отримати дах над головою, їжу і відносний спокій. Іллінеччина поділилася усім цим із жителями постраждалих від війни областей.

Як влаштувалися переселенці в Іллінцях та навколишніх містечках і селах? Про  це приїхав особисто дізнатися Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов разом зі своїм Першим заступником Наталею Заболотною.

«Іллінецька територіальна громада прийняла 2 000 переселенців. Ми привезли  гуманітарну допомогу, яку сформувала за потребами на офіційному сайті Іллінецька міська рада, зустрілись з людьми, поспілкувались про способи отримання допомоги  за державною програмою для внутрішньо переміщених осіб та від міжнародних фондів»,-коментує Начальник Вінницької ОВА.

Зокрема, Сергій Борзов наголосив, що підтримка від ООН  для внутрішньо переміщених осіб в рамках Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) на теренах Вінниччини буде надаватися готівкою, вона є більш актуальна у містах, де не ведуться бойові дії і працюють магазини, супермаркети, аптеки.

«Продукти є в магазинах, їх можна придбати, на відміну від окупованих територій. Готівкова допомога дає можливість не лише підтримати місцевий продуктовий бізнес, але й купувати інші  речі, які є необхідними для переселенців,- зауважив очільник ОВА.- Надання допомоги від міжнародних організацій (2 200 грн на місяць) не скасовує державні виплати, а доповнює їх. Багатодітні родини, а також ті, хто має дітей з інвалідністю повинні подати заяву через мережу Інтернет на допомогу ЮНІСЕФ – це ще одна додаткова адресна допомога».

 Сергій  Борзов також зазначив, що в області працює медичний хаб, тож потреба в ліках також задовольнятиметься. Якщо ж немає якихось конкретних ліків у наявності, то є можливість їх замовити і доставити за призначенням.

Наталя Заболотна  більш детально зупинилась на технічній стороні отримання державної та міжнародної підтримки. Посадовиця заспокоїла переселенців, які проживають в Іллінецькій ТГ, що виплати отримають усі, попри непомірне навантаження  на соціальних працівників, які проводять реєстрацію: «У громадах наявні програмні комплекси «Соціальна громада», через які і здійснюється реєстрація ВПО. Заяви на допомогу подавати можна вже зараз, саме там, де  біженці отримували посвідку внутрішньо переміщених осіб. Співробітниками ЦНАП-ів, прозорих офісів буде організовано черговість оформлення заявок, аби уникнути скупчення людей і впорядкувати цей процес».

Керівники ОВА також пояснили, на яку допомогу мають право родини, що прихистили в своїх оселях переселенців та яким чином можна її отримати.

Відвідавши протягом минулого тижня декілька громад Вінницької області, які прийняли переселенців з усієї України, очільник ОВА переконався у гостинності та щедрості жителів місцевих ТГ. Він щиро подякував усім, а також відзначив добру організацію з боку місцевої влади щодо розміщення, харчування та забезпечення усім необхідним людей,  які тікали від активних бойових дій.

«Вінниччина зустріла переселенців  щирими обіймами і  всебічною підтримкою. Ми й надалі готові надавати необхідну допомогу»,- підсумував Сергій Борзов.