Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов та його Перший заступник Наталя Заболотна передали сьогодні гуманітарний вантаж для переселенців, які проживають нині в Погребищенській територіальній громаді.

Для ВПО передали сьогодні майже 23 палети допомоги, адже  Погребищенська ТГ прихистила  чи не найбільше біженців серед громад  області. Майже 8 тисяч ВПО проживають зараз, а всього з 24 лютого громада прийняла приблизно 15-16 тисяч транзитних переселенців.

До вантажу увійшли 6 палет (понад 3 тон) продуктових наборів, 6 дитячих візочків, 1,5 палет дитячого харчування,  ковдри, пледи, постільна білизна, засоби гігієни, сухе молоко, м’ясні та овочеві консерви,  усе -відповідно до запиту  громади.

Начальник ОВА відзначив, що особливою увагою в кожній громаді на Вінниччині охоплені родини з дітьми, яким щодня потрібне  дитяче харчування та предмети догляду. «Ми стараємось вирішувати  ці питання з нашими зарубіжними партнерами із Польщі, Німеччини,Чехії, так що допомогу продовжуємо надавати, відповідно до  замовлення громади на онлайн платформі. Доставляємо вантажі, в основному, автомобільним транспортом, адже ворог пошкодив залізничні підстанції, ускладнивши логістику», - зауважив Сергій Борзов.

Очільник Вінниччини додав: «Погребище – невеличке місто, але зараз  тут проживає 7 800  осіб вимушенихпереселенці. Це тільки зареєстровані офіційно, з них – майже 2 тисячі - діточок. Тож  для них, в якості підтримки,  працював сьогодні обласний ляльковий театр, працювали психологи. Погребище і Оратів  -  перші два міста нашої області, які зустріли потік біженців з Київщини, коли там почались активні бойові дії. Транзитні біженці, які далі їхали на Західну Україну, також зупинялись на деякий час  саме тут. І було їх, за підрахунками , більше 15 тисяч…Тож хочу подякувати громаді, яка з  душею приймає цих людей, надавши їм житло та харчування»

Очільник області  поспілкувався із сім’ями переселенців, аби дізнатись про умови їх розміщення, харчування, організацію побуту, роботи та відпочинку. В основному  тут проживають люди з Київської та Миколаївської областей, з м. Словянськ  та інших гарячих точок. Для активного дитячого дозвілля Начальник ОВА передав громаді набори від ЮНІСЕФ із якісним канцелярським приладдям та активного дозвілля. 

 У Погребищенській громаді переселенців здебільшого розмістили в приватному секторі. Додатково обладнали для проживання біженців біля 100 покинутих  будинків.50 родин  досі проживає в приміщенні місцевого професійно- технічного училища. Багато родин, які знайшли прихисток в Погребищі, втратили власне житло, тож подумують про можливість залишитись у місті, дехто вже й роботу знайшов, як от родина з Ірпіня..

Сергій Волинський – міський голова Погребища  розповів як з перших днів війни, коли потік біженців був особливо великий, організували всебічну підтримку втікачам від війни : «Силами  місцевих жителів, підприємців забезпечили триразове харчування, формували своїм коштом продуктові пакети і давали людям на дорогу. Тих, хто залишився у Погребищі, громада харчує в їдальні, підтримує речами і продуктами, так що допомога від ОВА дуже вчасна і потрібна».

Окрім  гуманітарної допомоги , переселенці Погребищенської громади сьогодні отримали психологічну підтримку від  мобільної групи  «Вінницький батальйон добрих справ». Для дітей ВПО заступник голови Вінницької районної військової адміністрації Тетяна Каменщук разом з фаховими психологами провела цікаві психологічно - розвиткові заняття. Водночас артисти Вінницького обласного лялькового театру порадували діток  виставою «Веселе мишеня». Вистава відбулась в актовій залі ПТУ №42 м. Погребище.

Віримо в Перемогу! Підтримуємо своїх!