15 червня, з гуманітарного штабу  обласної військової адміністрації доставлено вантаж необхідних для ВПО речей до Чернівецької селищної  територіальної громади.

За дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, допомогу передав  його заступник Андрій Кавунець

Для вимушених переселенців, які проживають в Чернівецькій ТГ, доправлено  6,5 палет гуманітарної допомоги  –  це понад 190 продуктових наборів, предмети гігієни, дитяче харчування та інші необхідні речі.

Начальник Могилів-Подільської військової адміністрації Юрій Яцук, зустрічаючи вантаж, зазначив, що на території району, населення якого складає 144,6 тис. осіб,  зараз проживає понад 17 тисяч ВПО, серед них більше 5 тис. дітей.

«Велика вдячність головам територіальних громад, які з перших днів повномасштабного вторгнення приймають біженців з гарячих регіонів, забезпечуючи їх усім необхідним,- зауважує Юрій Яцук.- Окрема подяка  обласній військовій адміністрації за підтримку продуктовими наборами, засобами гігієни та одягом для ВПО».

Від початку війни з рф  тільки в Чернівецькій громаді, яка нараховує 16 тис. власного населення, знайшли прихисток майже 2 тис. переселенців, з яких 580 – діти.

Це  родини з Запоріжжя, Харкова, Херсона та інших міст України, які найбільше потерпають від воєнних дій. А в перші дні війни тут перебували біженці з Києва  та  Київської області, - вони частково вже повернулися додому.

Селищний голова Олена Бень коментує: «Ми стовідсотково розмістили переселенців у приватному секторі. Наскільки це можливо, - усі вони забезпечені належними умовами в побуті. Є ті, хто планує зимувати у нас, то вже й дрова заготовляють. Деякі посадили ділянки, аби мати свіжу городину до столу. Населення громади і місцеві волонтери максимально підтримують переселених громадян речами і продуктами».

Переселенка з Бучі, якій з родиною нема куди повертатись, саме так і вчинила: посадила город та готується зимувати у відносно спокійній Чернівецькій громаді. Про місцевих людей відгукується з теплотою і вдячністю.

Андрій Кавунець подякував всім територіальним громадам, які з перших днів активно включилися у допомогу: прийняли, розселили, забезпечили всім необхідним понад 140 тисяч переселенців. В обласному центрі досі проживають  близько 35 тисяч ВПО.

Спілкуючись із вимушеними переселенцями  у Чернівецькій ТГ, заступник Начальника обласної військової адміністрації поцікавився умовами їх проживання, потребами, станом надання державної допомоги та виплат від міжнародних фондів, яких в області працює 15. Він також пояснив механізм звернення з потребами до керівництва громади. Це може бути потреба в речах, ліках, побутовій техніці, яка відправляється онлайн-таблицею в ОВА, обробляється і, по можливості, задовольняється.

 «Попри можливі затримки, всі внутрішньо переміщені особи отримають необхідні виплати. Робота у цьому напрямку проводиться постійно»,- запевнив заступник Начальника ОВА. - Наша позиція однозначна – усі вимушені переселенці мають отримати допомогу від міжнародних фондів у розмірі 2220 грн на одну особу протягом трьох місяців. Медична допомога переселенцям на Вінниччині також гарантована. Навіть якщо тут у вас не підписана декларація із сімейним лікарем,- звертайтесь і вам допоможуть».

Варто відмітити, що у всіх містах і селах Вінниччини дружньо ставляться до вимушених переселенців, допомагають та оберігають.

Українці тримаються разом, вірять в ЗСУ, отже  Перемога неодмінно прийде!