Прем’єр-міністр Денис Шмигаль виступив перед українськими військовими на форумі «Захисники. Перекличка», що відбувся за участі Президента України Володимира Зеленського в межах 5-го Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму «Там, де ми – там Україна».

Президент зробив акцент на важливості безумовної поваги до ветеранів на всіх рівнях суспільного життя в Україні. І ця повага має втілюватися не на словах, а в цілком практичних речах.

«Зараз близько мільйона людей захищають Україну у Збройних Силах і в інших формуваннях, які протистоять окупантам. Хто вони, цей мільйон? Що таке боротися з російськими терористами до нашої перемоги? Це означає, що в кожного в Україні будуть родичі-ветерани, або друзі-ветерани, або колеги-ветерани, або знайомі-ветерани. Це означає, що ветеранська спільнота стане однією з найбільших в країні. І це означає, що потрібні відповідні зміни, які відображають цю нову реальність, і в державній політиці щодо ветеранів, і в суспільному сприйнятті ветеранів, і в усіх наших економічних гравців», — наголосив Володимир Зеленський.

Прем’єр-міністр також зауважив, що від початку повномасштабного вторгнення російської федерації сотні тисяч українців взяли до рук зброю та пішли захищати свою землю від ворога.

«Це не просто статистика. Це реальні люди, і за кожним стоїть героїчна, а часто й трагічна історія боротьби за Незалежність. Саме тому ветеранська політика і формування системи державних гарантій та сервісів для захисників і захисниць є сьогодні пріоритетним напрямом роботи нашого Уряду», — відзначив Денис Шмигаль.

Очільник Уряду підкреслив, що держава працює над тим, аби забезпечити ветеранам та їхнім родинам ефективні інструменти для розвитку та реалізації: безоплатне навчання та перекваліфікацію, підтримку ветеранських ініціатив і бізнесу, забезпечення ветеранів достойною роботою. Ще одне важливе завдання держави, на думку Прем’єр-міністра, — це зробити державні послуги зручними та доступними для кожного ветерана.

«Вперше в Україні розробляється і впроваджується система онлайн-послуг для ветеранів. Триває робота над технічними рішеннями, інтеграція з Єдиним державним реєстром ветеранів війни. Низка послуг буде відкрита з першого дня перемоги. Ведеться робота щодо Електронних посвідчень ветеранів. Розробляються послуги для Порталу та застосунку Дія», — зазначив Денис Шмигаль.

Крім того, як зауважив Глава Уряду, сьогодні в Україні впроваджується новий підхід до психологічної реабілітації українських воїнів за стандартами провідних країн світу, а також запущено в роботу реєстр надавачів послуг психологічної допомоги, який автоматизував взаємодію між Міністерством у справах ветеранів України та організаціями, які надають послуги психологічної допомоги.