У День  Незалежності України  на Вінниччину завітала офіційна делегація Латвії, яку очолив Надзвичайний та Повноважний  Пoсoл Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

В офіційній зустрічі взяли участь: Сергій Борзов – Начальник Вінницької обласної військової адміністрації та його заступники, Сергій Моргунов – Вінницький міський голова та його заступники, Вячеслав Соколовий – голова обласної Ради.

Латвійську Республіку на зустрічі  представляли: Байба Блоднієце – Парламентський секретар Міністерства оборони Латвійської  Республіки, Ігор Скоромний – Почесний консул Латвійської Республіки у Вінниці, Александрс Холмановс –  Аташе з питань оборони Латвійської Республіки в Україні, Айгарс Мікішко – директор Департаменту антикризового управління Міністерства оборони Латвійської Республіки, Елмарс Плявіньш – старший експерт (головний капелан) з міжнародних та військо-релігійних питань Збройних сил Латвійської Республіки, Дайга Поплавска –  старший референт Відділу двосторонньої співпраці Департаменту оборонної політики Міністерства оборони Латвійської Республіки, Анете Кришянова – помічниця Міністра оборони Латвійської Республіки.

«Ваш візит до України в такий непростий воєнний час – це візит підтримки, і хочу наголосити, що ми високо її цінуємо!,- зазначив у вітальному слові Сергій Борзов. –  Латвія є однією з країн, яка надала Україні найбільш істотну підтримку за обсягом, по відношенню до валового внутрішнього продукту. Тільки озброєння, індивідуального спорядження, сухих пайків надано на суму понад 200 мільйонів євро».

Начальник ОВА  подякував Повноважному Пoслу Латвійської Республіки в Україні, Парламентському секретареві Міністерства оборони Латвійської Республіки та в їх особах латвійському Уряду і всьому латвійському народу за тверду й послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також за надану допомогу тисячам українських переселенців.

«Я, як і кожен українець, вдячний вам та усім нашим партнерам, які розуміють: тільки російськими втратами – військовими, політичними, економічними – можна наблизити повернення безпеки для України та всієї Європи»,- підкреслив Сергій Борзов.

Сергій Моргунов відзначив активну діяльність Почесного консула Латвійської Республіки у Вінниці, який достойно представляє Латвію у Вінницькому регіоні та з перших днів війни займається волонтерством, допомагає ЗСУ, переселенцям тощо. «Це яскрава демонстрація того, що вінничани об’єдналися задля перемоги у цій страшній війні»,- підкреслив міський голова.

«Ми дуже цінуємо те, що ваша країна так підтримує нашу Батьківщину,- додав Вячеслав Соколовий. - Окрім військової та гуманітарної допомоги, дуже вдячні Латвії за її чітку позицію у ставленні до росії як до країни – агресора. Разом переможемо зло!».

Під час зустрічі сторони обговорили найважливіші питання, що стосуються подальшої співпраці в умовах воєнного стану.

Про ситуацію із внутрішньо переміщеними особами на Вінниччині розповіла учасникам зустрічі  Перший заступник начальника ОВА Наталя Заболотна:  «Більше 181 тис. станом перебуває на території Вінницької області на постійному проживанні,- зазначила посадовиця. - Починаючи з 24-го лютого Вінниччина приймала щоденно близько 15 тис осіб транзитом. Кількість транзитних  осіб, склала понад 400 тис.» За її словами, найбільше ВПО Вінниччина приймала із Київської, Харківської та Донецької областей: «На Вінниччині немає жодної громади, де не знайшли прихисток внутрішньо переміщені особи. А Погребищенська і Оратівська ТГ – це громади, в яких кількість ВПО сьогодні складає більше 25 %  населення», - підкреслила Наталя Заболотна.

«Пріоритет обласної військової адміністрації – забезпечення рівного та повного доступу до гуманітарної підтримки для всіх переселенців та представників малозахищених верств населення, незалежно від місця їх проживання – навіть у найвіддаленіших селах області за 180 км від Вінниці», - зауважив у своєму виступі заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець.-  З метою оперативного та ефективного обміну інформацією між громадами, обласною військовою адміністрацією та міжнародними гуманітарними місіями було створено окрему онлайн-систему, що дозволяє отримати дані про потреби кожної із громад Вінниччини та пропорційно розподілити допомогу».

Було акцентовано увагу на тому, що задля забезпечення потреб вимушених переселенців та представників вразливих категорій з перших днів війни до співпраці з Вінницькою областю залучено 15 міжнародних гуманітарних місій, серед них: UNHCR, WFP, IOM, MSF, UNICEF, InterSos, а також гуманітарні координаційні центри ОСНА та ЕСНО.

Під час зустрічі заступник Начальника ОВА Олександр Піщик додав: «Українці - це унікальний народ, який дуже швидко вміє мобілізувати усі свої ресурси, має велику силу духу та любов до своєї країни. Прикладом цього став перший день війни - 24 лютого, коли з самого ранку були черги до військкоматів. Ми не згодні з усім тим, що нам нав'язують і будемо продовжувати боротьбу».

Під час виступів-презентацій члени Латвійської делегації задавали питання, що їх цікавили, підтримували доповідачів, перевівши офіційну зустріч у формат дружньої дискусії.

«Ми продовжуємо постачати гуманітарну допомогу українцям, розуміючи,що ви зараз воюєте, в тому числі і за нас… Людям важливо бачити, що допомога справді доходить до адресата. Дякуємо за співпрацю, ми й надалі допомагатимемо усім, чим зможемо. Тільки разом можна зупинити росію»,- резюмувала Парламентський секретар Міністерства оборони Латвійської Республіки Байба Блоднієце. 

«Це мій перший візит до Вінниці,- зазначив Надзвичайний та Повноважний  Пoсoл Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява. - Дуже сподіваюсь,що наступний візит буде за інших обставин і ми разом святкуватимемо Перемогу. Ми розуміємо всю серйозність ситуації в Україні. З болем приймаємо до серця людські трагедії, не маючи жодних ілюзій щодо того, хто  саме є злочинцем і агресором. Парламент Латвії визнав росію державою, яка застосовує терористичні методи, нападаючи на мирних жителів. Всі симпатії латвійського народу, звичайно ж, на стороні України. Ми бачимо  ваше  майбутнє  в Європейському Союзі - це тільки питання часу»!

На завершення дуже теплої і дружньої зустрічі, Сергій Борзов підкреслив, що і він особисто і команда обласної військової адміністрації готові повністю підтримувати розвиток партнерських відносин у різних сферах діяльності між Вінниччиною та Латвією.

«Впевнений ,що цьому сприятиме і наша співпраця із Почесним консулом Латвійської Республіки у Вінниці Ігорем Скоромним. Дякую за візит та сподіваюсь, що наступна наша зустріч відбудеться під мирним небом»,- підсумував Начальник ОВА.