Президент Петро Порошенко підписав Указ про призначення Бориса Бабіна Постійним Представником Президента України в Автономній Республіці Крим. Раніше Указом з цієї посади була звільнена Наталія Попович.
Президент зазначив, що після зустрічі з Уповноваженим Президента у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим доручив уважно проаналізувати діяльність Представництва Президента в Криму. «На жаль, факти які передавали мені громадські активісти, представники Меджлісу, значною мірою були підтверджені. Це дало підстави прийняти рішення щодо необхідних кадрових дій», - зазначив Глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що Борис Бабін має великий досвід і професійний юридичний фах, зокрема із міжнародного права. За словами Глави держави, він проявив себе з найкращої сторони під час роботи в Міністерстві юстиції в правозахисній сфері, в тому числі у співпраці з Європейським судом з прав людини і в питанні захисту прав переселенців.
«Разом з тим вважаю, що в структурі Представництва Президента України в Автономній республіці Крим має бути окрема посада з відповідним статусом, щоб питання захисту прав кримськотатарського народу залишалося його першим пріоритетом. Тому доручив підготувати зміни до Указу стосовно діяльності Представництва Президента в Криму, де ми покладаємо ці обов’язки на першого заступника», - підкреслив Глава держави.
Петро Порошенко підписав Розпорядження про призначення Ізета Гданова на посаду першого заступника Постійного Представника Президента України в Криму.
Глава держави наголосив, що Постійний Представник Президента в Криму братиме участь в робочій групі із деокупації півострова. «Відновлення українського суверенітету над тимчасово окупованим українським Кримом є одним із наших перших завдань», - підкреслив Петро Порошенко.
Також, за словами Президента, мають бути якісно підготовлені зміни до Конституції. «Ми активізуємо роботу робочої групи, і найближчим часом хотів би, щоб проект змін до Конституції з цих позицій якнайшвидше презентували у Верховній Раді», - зазначив Петро Порошенко.
Важливим завданням Президент також назвав захист прав людей, які постраждали внаслідок незаконної анексії Криму. «Тут я покладаюся на ваш досвід. Сподіваюсь, що ви з перших днів будете залучені до активної і відповідальної роботи», - звернувся Глава держави до Ізета Гданова.

Крім того, особливий акцент Президент зробив на юридичному захисті державних інтересів в окупованому Криму. Мова йде, про конфісковану державну власність, юридичний захист в міжнародних судах, координацію діяльності українських суб’єктів господарювання, приватних осіб, які втратили свою власність.
«Затягувати з цим не бачу ніякої можливості. З перших днів чекаю продуктивної, ефективної, державницької роботи», - резюмував Глава держави.
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував Президенту за реакцію на звернення громадськості до Глави держави щодо діяльності Представництва Президента в Автономній Республіці Крим.
«Я впевнений в тому, що серед низки державних органів влади, Представництво Президента в АРК займе одне з головних місць і його діяльність буде спрямована на деокупацію, повернення Криму», - сказав він.
Голова Меджлісу зауважив, що особисто знає Бориса Бабіна та зазначив, що він є знаним правником, який займається багатьма питаннями Криму. Рефат Чубаров побажав новому Постійному Представнику Президента в Криму та його першому заступнику успішної роботи.