Урочисті заходи, присвячені 26-літтю Незалежності Української держави відбулися сьогодні, 23 серпня, у концертній залі «Плеяда».

У святковому зібранні взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної Ради Анатолій Олійник, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, представники іноземних делегацій з Польщі, Чехії, Румунії та Молдови, Білорусі та Латвійської Республіки, Почесний Консул Республіки Молдова у Вінниці Михайло Куницький, консул Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовскі, народні депутати України від Вінниччини, представники духовенства, учасники антитерористичної операції, волонтери, громадськість регіону.

Звертаючись з вітальним словом до присутніх, голова облдержадміністрації підкреслив, що 26-ту річницю незалежності України українці зустрічають в час великих викликів та випробовувань, а разом з тим – і в час великих можливостей.

«Попри всі труднощі та негаразди, ми зуміли згуртуватися і врешті постати єдиним українським народом, готовим боронити свій край, свої цінності, майбутнє дітей. Завдяки ефективній роботі Президента України, українського Уряду, титанічним зусиллям всього українського народу, волонтерів, за три роки ми створили якісно нове військо, спроможне захистити свою державу і свій народ. В умовах військової агресії, значної кількості зовнішніх та внутрішніх дестабілізуючих факторів, нам вдалося подолати фінансову кризу та закласти міцні підвалини подальшого економічного зростання», - зазначив Валерій Коровій.

Керівник Вінниччини наголосив, що незмінна проєвропейська позиція керівництва держави та дипломатичного корпусу забезпечили історичний прорив у питаннях євроінтеграції. А також зауважив, що потужна підтримка міжнародної спільноти не тільки надихає, а й підтверджує: Україна рухається шляхом докорінних, демократичних змін.

За словами голови ОДА, запроваджений процес децентралізації та передачі адміністративних повноважень на місця став потужним каталізатором для серйозних перетворень в системі управління, і осередком таких змін стали центри надання адміністративних послуг, які діють в кожному районі та місті області.

«Поряд з цим, успішно впроваджена бюджетна децентралізація дозволила активним територіальним громадам не озиратися на район, область чи державу, а приймати власні рішення щодо розвитку своїх територій. Назву лише кілька цифр: за останні два з половиною роки місцеві бюджети області зросли майже на 2,5 мільярди гривень, а їх бюджети розвитку за цей період збільшились у 4 рази і складають сьогодні 2,2 мільярди. Цей ресурс ми бачимо в оновлених площах, освітлених вулицях, відремонтованих дитячих садочках та нових ігрових майданчиках. Більше того, понад 300 мільйонів гривень на реалізацію соціальних проектів отримала Вінниччина з державного бюджету», - повідомив очільник регіону.

Незважаючи на всі негаразди, підкреслив Валерій Коровій, Вінницька область демонструє незмінний поступ вперед як у сфері сільського господарства, так і в промисловому секторі. Активно формуються засади регіонального розвитку краю.

«Вже наступного місяця у Вінниці розпочне роботу один з найбільших виробників автокомплектуючих у світі – американська компанія «Delphi». Потужну модернізацію виробництва проводить сьогодні польська компанія «Барлінек», а «Миронівський хлібопродукт» розпочав будівництво найбільшого біогазового комплексу в Україні сумарною потужністю 25 МВт. Крім того, активно ведуться будівельні роботи, і вже в наступному році планується запуск першої черги машинобудівного заводу компанії UBC Group. Лише за рахунок реалізації цих проектів протягом найближчих трьох років у сфері промисловості буде створено більше 5 тисяч нових робочих місць», - наголосив керівник ОДА.

Попри всю наявну проблематику, за його словами, Вінниччині є чим гордитись і в питаннях соціальної сфери. Так, завершено будівництво хірургічного корпусу обласної лікарні імені Пирогова, в результаті відкритих тендерних процедур купується нове медичне та шкільне обладнання, велика увага приділяється розвитку професійної освіти, культурної сфери регіону.

«Ми не плекаємо зайвих ілюзій і добре розуміємо: це лише маленька частина з того, що нам належить зробити. В нас є амбітні цілі та амбітні завдання. Ми знаємо, в якому напрямку рухатися, знаємо, чого прагнемо і якою хочемо бачити нашу Україну в майбутньому – самодостатньою, сильною, модерновою європейською державою, де достойно житимуть наші діти, якою будуть пишатися наші онуки. І найголовніше: в нас є велике усвідомлення того, що все в наших руках, і саме ми – кожен з нас – творимо історію сьогодні», - підкреслив Валерій Коровій.

Голова обласної державної адміністрації подякував усім вінничанам за спільну роботу та взаємну підтримку. Затим разом з головою обласної Ради Анатолієм Олійником та Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим вручив 17 жителям області державні та урядові нагороди.

В ході свята лунали вітання із 26-ю річницею Незалежності України від керівників іноземних делегацій. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять загиблих воїнів АТО.

Продовжилися ж урочистості концертною програмою за участю кращих творчих колективів та вокалістів Вінниччини.