Світове українство є впливовим політичним суб’єктом, який забезпечує максимальну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії, а також наших амбіційних європейських і євроатлантичних цілей. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час виступу на урочистостях з нагоди 50-річчя створення Світового Конґресу Українців.

«Наголошую, події останніх років продемонстрували: українство, світове українство – це також політичний суб’єкт. Коли йдеться про захист міжнародного права, про європейський вибір, про захист державного суверенітету і права народів самим обирати свій шлях – голос закордонного українства вагомо лунає у багатьох країнах», - зазначив Глава держави.
«Я хочу відзначити у цьому контексті активну послідовну роботу Світового Конґресу Українців з метою забезпечення максимальної підтримки України у її боротьбі проти російської агресії», - також наголосив він.

Президент від імені Української держави та українського народу подякував за всі зусилля задля захисту незалежності та підтримки європейських прагнень нашого народу. «Я знаю, що Президент Світового Конґресу Українців Євген Чолій невтомно, разом з українськими дипломатами, боровся за безвіз, за Угоду про асоціацію. Навіть коли деякі політики всередині країни втратили віру у те, що у нас буде безвіз, що Угода про асоціацію, з вимогою підписати яку українці вийшли на Революцію Гідності, теж може бути не ратифікована через дії Росії, в тому числі і через організований у Нідерландах референдум. Я дуже дякую, що у високих кабінетах і в діалогах з громадськістю ми твердо відчували підтримку світового українства», - зазначив він.
Петро Порошенко висловив впевненість, що і в подальшому Україна може розрахувати на таку саму ефективну координацію і взаємодію з боку СКУ щодо зусиль нашої держави із захисту суверенітету, територіальної цілісності, незалежності, реалізації наших амбіційних європейських і євроатлантичних цілей.
«Бо окремі політики всередині України і за її межами також не вірять, що ми отримаємо і перспективу членства в Європейському Союзі, і перспективу членства в НАТО. Ми подолаємо ці бар’єри. Ми змінимо країну. Україна буде відповідати тим критеріям, які необхідні для того, щоб подавати заявку на членство. І ми продовжимо наш європейський та євроатлантичний шлях», - переконаний Глава держави.

Президент також зауважив, що більшість з учасників Річних загальних зборів Світового Конґресу Українців 24 серпня мали можливість бути на Майдані Незалежності, на Хрещатику і бачити воєнний парад. «Ідея цього параду цього року була дуже чітка і зрозуміла. Ми не просто продемонстрували сильну новонароджену українську армію, українських героїв. Добре навчених, добре одягнутих, добре озброєних і патріотичних. Ми це продемонстрували раніше. Але ідеєю цього параду було, щоб вперше в історії України Майданом Незалежності, Хрещатиком йшли наші союзники, партнери, які підтримують Україну зараз, у боротьбі з російською агресією», - підкреслив він.
«Ніколи це не було так важливо і так символічно. Підрозділи збройних сил США, Великої Британії, європейських країн – членів НАТО, Молдови, Грузії пліч-опліч з українськими захисниками йшли Хрещатиком, Майданом і Незалежності, символізуючи єдність України з усім світом», - підкреслив Петро Порошенко.
Глава держави наголосив, що цю єдність було б значно складніше організувати якби не діяльність Світового Конґресу Українців, якби не діяльність кожного українця за кордоном, який куди б не приїжджав ставав пліч-опліч з Президентом, з Урядом, забезпечуючи дві речі – єдність світу і солідарність з Україною. «Україна стала на шлях докорінних перетворень. Наступ на корупцію, реформа правосуддя, макроекономічна стабілізація і зростання економіки – першочергові пріоритети задля гарантування гідного життя українських громадян. Ми послідовно працюємо над їх реалізацією, хоч зараз Росія робить все можливе, аби заблокувати наш рух. Але ми витримали всі удари ворога і втрималися на ногах. У нас є підстави впевнено дивитися у майбутнє», - підкреслив він.
Петро Порошенко зазначив, що нарешті Україна продемонструвала свої здатності, здатності перемагати. За його словами, найголовніше – ми нарешті позбуваємося того, що Євген Маланюк називав «прокляттям завжди апріорної і тотальної капітуляції, капітуляцією ще перед боєм».
«Ми тепер знаємо собі ціну, у нас пишеться яскрава історія перемог і успіхів. Україні є що продемонструвати, у світового українства є досвід і можливості донесення правди про Україну до урядів і народів світу. Ми дуже на вас розраховуємо. Спільно ми здобудемо перемогу і на інформаційному фронті боротьби з російською агресією. Бо інформаційна війна є ключовим елементом російської гібридної війни», - зазначив Президент.
«Ми переможемо і тут переможемо, бо правда з нами і Бог з Україною зараз. Тому перемога є невідворотною», - сказав Петро Порошенко.

В свою чергу Президент СКУ Євген Чолій наголосив: «Найкращим свідчення наших успіхів є ріст мережі СКУ, яка з моменту його заснування збільшилася з 17 до 53 країн світу». Він підкреслив, що попри те, що до СКУ входять представники різних країн, вони поділяють одну спільну мету з українським народом в Україні – «про незалежну, демократичну, некорумповану європейську Україну».
«Український народ продемонстрував продовж своєї героїчної історії, що він ніколи не зупиниться, поки не втілить в життя прагнення вільно і гідно жити на своїй землі. І воно буде реалізовано, оскільки правда за нами і Господь Бог, як у минулому, так й в майбутньому. Ми сьогодні разом рухаємося вперед», - сказав Президент Світового Конґресу Українців.