4 лютого Перший заступник Начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна провела зустріч з представниками Дитячого фонду ООН (UNICEF).

Вінниччину відвідали Аарон Грінберг - Регіональний Радник з питань захисту дітей ЮНІСЕФ у країнах Європи та Східної Азії, Джин Чої - керівник секції захисту прав дітей Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Чуркіна Олександра - керівник програм захисту дітей Предстваництва ЮНІСЕФ в Україні. Також долучився Віталій Охмат - керівник програм із захисту прав дітей ЮНІСЕФ, координатор ЮНІСЕФ у Вінницький області.

У зустрічі взяв участь заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець, а також керівники профільних департаментів і служб ОВА.

Присутні обговорили важливі аспекти співпраці в межах проєктів, які цьогоріч запроваджує ЮНІСЕФ в Україні. Це, зокрема, проєкти щодо покращення безпекових умов у закладах дошкільної освіти, захисту прав кожної дитини на безперервну освіту та створення умов для цього.

Також під час засідання розглянули питання, що є найбільш актуальними в умовах війни - забезпечення закладів освіти обласного рівня стабільним електропостачанням, підвозу учнів до закладів загальної середньої освіти, забезпечення навчального процесу для дітей ВПО тощо.

Наталя Заболотна відмітила щиру і непохитну підтримку України і, в тому числі, Вінниччини з боку UNICEF.

«Завдяки нашому партнерству ми маємо важливу і дуже своєчасну допомогу закладам охорони здоров’я, освіти, соціальним закладам області, працівникам Служби у справах дітей, батькам-вихователям прийомних дітей»,- зазначила посадовиця.

Перший заступник Начальника ОВА також підкреслила, що Вінницька область прийняла чи не найбільше внутрішньо переміщених осіб з початку повномасштабного вторгнення, наразі в області проживає майже 175 тисяч переселенців.

На Вінниччину з Донецької області перемістилось 3 дитячі будинки сімейного типу, де виховується 27 дітей, а також особи пенсійного віку та більш як 6 тис. осіб з інвалідністю. Тобто, населення Вінниччини збільшилось на 12% від початку військового вторгнення росії. Саме тому такою важливою для нас є підтримка міжнародних організацій і фондів.

Про внесок UNICEF у справу допомоги українським дітям в умовах війни розповів Аарон Грінберг – Регіональний Радник ЮНІСЕФ у Європі та Східній Азії з питань захисту дітей.

Він запевнив, що наразі проходять зустрічі з Міністром соціальної політики і представниками Офісу Президента України, з метою обговорення подальшої співпраці та надання підтримки органам державної влади і місцевої зокрема.

«Всі напрямки підтримки, про які ми говорили раніше, будуть розвиватись і надалі.- підкреслив Аарон Грінберг.- Про це говорила Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і Перша леді України також на цьому наголошує. Вітається вступ України до ЄС, і всі присутні погоджуються з тим, що як в мирні, так і у воєнні часи, забезпечення добробуту дітей, безпеки і психосоціальної підтримки відіграє важливу роль в будь-якій країні».

Говорили також про дітей, які були уже позбавлені батьківського піклування до початку війни і тих дітей, які зазнали жахливих втрат через загибель їхніх батьків на передовій або під час воєнних дій.

Предметна розмова велась і про те, як ЮНІСЕФ може підтримати виконання цих зобов’язань, зокрема - про допомогу (фінансову і технічну), яку фонд може надавати протягом прийдешніх місяців тим сім’ям, які зазнають певних ризиків роз’єднання.

Особливу увагу сторони приділили питанню щодо необхідності надання психологічної допомоги військовим та ВПО. Це проблематика, яка буде актуальною і в післявоєнний період.

«Для себе я підмітила дві важливі речі,- долучилась до обговорення Джин Чої – керівник секції захисту прав дітей Представництва ЮНІСЕФ в Україні,- по-перше, Вінниця стала прихистком для великої кількості людей; і по-друге, ви гостинно та з особливою увагою допомагаєте вразливим категоріям населення. І ми розуміємо, що вам необхідна підтримка, щоб це продовжувати робити і надалі. Я думаю, що наша зустріч є однаково корисною для обох сторін і допоможе нам визначитись, яким 2023 рік буде у плані співпраці між ЮНІСЕФ та Вінниччиною».

Від імені Начальника ОВА Сергія Борзова та від себе особисто Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна висловила подяку представникам Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) за підтримку в цей непростий час та запевнила, що команда обласної військової адміністрації готова до подальшої співпраці.