Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов разом із народним депутатом України Іриною Борзовою та профільним заступником Олександром Піщиком передав сьогодні керівникам громад Вінницької області потужні генератори, надані в рамках проекту UNOPS Україна «Посилення стабільності постачання тепла населенню України», що фінансується Українським гуманітарним фондом.

Проект виконується за сприяння Вінницької обласної військової адміністрації та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України і має на меті зміцнення стабільності постачання тепла та електроенергії населенню України в регіонах, які найбільше постраждали від війни.

«Для нас така допомога є необхідною. Це перший крок до енергонезалежності на місцях, - підкреслив Сергій Борзов. - 16 дизельних генераторів різної потужності нададуть можливість безперебійно працювати об’єктам критичної інфраструктури у громадах. Раніше потужний генератор встановлено в м. Ладижин.  Зауважу, що я приємно вражений, адже це дуже вагома підтримка від наших західних партнерів».

Варто зазначити, що цим траншем надійшли 14 одиниць потужністю  28 KW і  2 - потужністю 60 KW, відповідно до заявок громад. Генератори будуть встановлені в 13 територіальних громадах області (смт Тиврів, м. Іллінці, м. Липовець, м. Літин, смт. Вороновиця, м. Погребище, м. Гайсин, м. Бар, м. Жмеринка, с. Котюжани Муровано-Куриловецька ТГ, м. Тульчин, смт. Томашпіль, м. Хмільник) на котельнях, що обслуговуються КП «Вінницяоблтеплоенерго» та надають послуги з теплопостачання соціально-значущим об’єктам, як для області, так і безпосередньо для самих громад.

Генеральний директор КП «Вінницяоблтеплоенерго» Андрій Ковальов подякував обласній військовій адміністрації та особисто Начальнику ОВА Сергію Борзову за те, що допоміг вирішити величезну проблему, яка існувала на підприємстві, а також кожному з представників територіальних громад за ефективну співпрацю.

Наскільки важливим є вирішення проблеми з безперебійним постачанням для громад розповів Іллінецький міський голова Володимир Ящук, який підкреслив, що наразі є велика потреба в генераторах для Пунктів Незламності.

«Ми вже обладнали в Іллінцях 5 таких пунктів,- зазначив очільник громади. - Ми отримаємо від ОВА 30-кіловатний потужний генератор, що дасть нам змогу вивільнити щонайменше три, які мають  меншу потужність, їх же ми передамо школам чи садочкам».

Володимир Ящук зазначив, що із 14 шкіл – 12 на сьогодні в Іллінецькій громаді займаються позмінно офлайн, тож  діти й педагоги не мають  відчувати дискомфорт через відсутність  світла. «Пріоритет – навчальні заклади!», - підкреслив він.

Заступник Начальника обласної військової адміністрації Олександр Піщик нагадав, що сьогодні Вінниччина приймає вже другу партію генераторів, профінансованих Українським гуманітарним фондом.

«Дуже потужний генератор вже отримав Ладижин. Тож зараз майже всі комунальні об’єкти  КП «Вінницяоблтеплоенерго» вже забезпечені автономним джерелом живлення. Наразі голови територіальних громад отримають  генератори для потреб об’єктів, які знаходяться на їхній території. Їм буде надано допомогу з монтажем і підключенням»,- додав посадовець.

Коментуючи подію, Ірина Борзова підкреслила, що сьогодні Президент України Володимир Зеленський активно працює на міжнародній арені, об’єднуючи весь цивілізований світ задля підтримки України у боротьбі проти росії.

«Держава та обласні військові адміністрації зокрема, продовжують активно працювати з міжнародними партнерами. Особливо хочу подякувати усім за співпрацю та за активу і потужну роботу у процесі підтримки діяльності територіальних громад. Ми усі розуміємо, що зараз проживаємо важкі часи і головне, щоб ми сьогодні в єдності продовжували працювати, адже єдність – це перший і останній крок до нашої спільної Перемоги»,- підсумувала народна обраниця.