21 лютого Начальник ОВА Сергій Борзов взяв участь в координаційній нараді керівників правоохоронних органів регіону.

Мета зустрічі – оцінка ефективності взаємодії правоохоронних органів області у сфері протидії злочинності, у тому числі в умовах режиму воєнного стану.

«Вінниччина є прикордонною територією, що межує з Придністров’ям. Це  актуалізує потребу посилення протидії злочинності на державному кордоні та в прикордонній зоні. В умовах воєнного стану ми змушені долати нові виклики, такі як: боротьба з диверсантами, членами екстремістських угруповань; виявлення та перекриття контрабанди зброї, вибухових та інших заборонених у вільному обігу речовин тощо. Враховуючи усі ці умови, правоохоронним органам необхідно адаптувати та зміцнювати підходи до роботи», - підкреслив Сергій Борзов.

Зокрема, Начальник ОВА зазначив, що поширення набули схеми шахрайств, які здійснюються шляхом розміщення фішингових посилань на інтернет-ресурсах, у месенджерах під виглядом оформлення соціальних виплат від держави чи допомоги європейських партнерів.

Під час вступного слова, керівник Вінницької обласної прокуратури Олександр Бутович зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення рф, злочинний світ набув нових форм та переформатувався під сучасні реалії: «Через збройну агресію росії проти України в 8 разів більше обліковано злочинів проти основ національної безпеки України. Кількість злочинів проти громадської безпеки зросла на 63,5%. Саме тому гостро постає потреба у зміні підходів до роботи, аби забезпечити якісне та своєчасне виконання правоохоронними органами покладених на нас законом функцій,  виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, припинення і викриття корупційних проявів».  

За його словами, особливої актуальності набуло питання шахрайства під приводом надання допомоги військовим, переселенцям із зон активних бойових дій, притулкам для тварин та іншим.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів керівництвом держави було визначено протидію незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів з метою збуту.

Керівник обласної прокуратури наголосив, що на сьогодні пріоритетними, а отже такими, що потребують активізації, є напрями:

  • протидія воєнним злочинам та проти основ національної безпеки, корупції, правопорушенням у бюджетній сфері;
  • протидія організованій злочинності та обігу наркотиків, незаконному перетину кордону військовозобов’язаними та використанню гуманітарної допомоги;
  • виявлення й арешт активів, що належать російській федерації та її резидентам;
  • протидія злочинам у сфері земельних відносин (охорона довкілля).

Загалом, під час зустрічі учасники засідання доповіли про стан роботи профільних територіальних органів Вінниччини.

Підбиваючи підсумки наради, Сергій Борзов прокоментував: «Хтось воює, а хтось користується війною – так не повинно бути. Як каже Президент України Володимир Зеленський: «Повоєнне українське суспільство не пробачить корупції».