Сьогодні, 6 квітня, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулась онлайн-нарада з очільниками обласних військових адміністрацій.

У засіданні взяв участь Начальник ОВА Сергій Борзов.

Основні пункти порядку денного стосувалися оцінки актуальних питань економічного та соціального розвитку регіонів.

Звертаючись до присутніх, Денис Шмигаль підкреслив, що на сьогодні створення робочих місць, наповнення бюджетів – це ключове завдання для областей, які не ведуть бойових дій, а концентрують релокований бізнес та надають прихисток ВПО.

Прем’єр-міністр також додав, що у 2023 році підприємці отримали понад 20 млрд грн. пільгових кредитів. Більше половини отримувачів – це аграрії. За його словами, Вінницька область входить до десятки лідерів з пільгового кредитування у цьому напрямку.

Окрім того, держава компенсує частину витрат на зарплати роботодавцям, які влаштовують на роботу внутрішньо переміщених осіб. 

Денис Шмигаль також акцентував увагу на державній допомозі для відбудови пошкодженого житла громадян, відновлення об’єктів енергетики та просування альтернативних джерел енергії тощо.

Доповідаючи про ситуацію в області, Начальник ОВА Сергій Борзов звернувся з пропозицією до Уряду опрацювати та внести зміни до нормативно-правових актів, що регламентують використання шкільних автобусів, щоб можна було в Україні використовувати автобуси з-за кордону, які були у вжитку.

Також очільник області звернувся до Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка щодо придбання МРТ для області.

«Маємо одне бюджетне МРТ, яке вже дуже застаріле, а потреба на такі обстеження значно зросла у період війни», - зауважив Сергій Борзов.

Крім того, Начальник ОВА озвучив питання заборгованості по компенсаціях як власникам житла, що прихистили ВПО, так і місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення тимчасово переміщених осіб.

Під час наради учасники також обговорили можливості реалізації проєктів з відновлення зруйнованих та пошкоджених об’єктів критичної, соціальної інфраструктури, об’єктів нерухомості, що належать фізичним особам.

Підбиваючи підсумки, Денис Шмигаль підкреслив: «Усім нам потрібно бути максимально сконцентрованими та діяти злагоджено для того, щоб швидко реагувати на всі виклики».