Сьогодні Начальник ОВА Сергій Борзов провів зустріч із представниками УВКБ ООН в Україні.

Присутні обговорили можливості співпраці в рамках довгострокових рішень допомоги ВПО.

Як зазначив очільник ОВА, особливістю Вінниччини є те, що 97% вимушених переселенців проживають у приватному секторі.

«Є потреба в облаштуванні центрів тривалого проживання та створення нових місць для переселенців, особливо вразливих категорій. Для прикладу – на території Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку у Вороновиці облаштовують модульне містечко. – зазначив Сергій Борзов. - Це важливо, адже у місцях прихистку завжди мають бути фахівці, які вміють працювати з людьми, що потребують цілодобового догляду».

Також серед актуальних питань зустрічі – зайнятість переселенців та запровадження короткострокових програм перенавчання на базі закладів освіти.

«В області є професійно-технічні заклади, які вже апробували і вміють реалізовувати короткотермінові курси для перекваліфікації на інші спеціальності. Плануємо й надалі працювати в цьому напрямку, щоб переселенці мали змогу опановувати нові професійні навички та облаштовувати своє життя», - підкреслив Начальник ОВА.

У ході спілкування, Заступник представника УВКБ ООН в Україні Маріан Шилпероорд подякувала команді обласної військової адміністрації за злагоджену роботу.

«Минулого разу я змогла відвідати чимало колективних центрів. Сьогодні у мене була можливість побачити один із них і я була вражена тим прогресом, якого вам вдалося досягти», - зазначила Маріан Шилпероорд.

Вона наголосила, що зі свого боку організація готова до розробок рішень на довгострокову перспективу у сфері відновлення. І уже варто робити перші кроки, щоб прискорити процес повернення людей до нормального життя.

«Робота УВКБ буде фокусуватися в основному в сфері захисту, забезпечення житла, облаштування колективних центрів, здійснення ремонтних робіт та надання роботи. – підкреслила Заступник представника УВКБ ООН в Україні. - У місцях контактного поселення ми хотіли б сфокусуватися також , тому що там проживають люди доволі вразливих категорій. Важливо знайти для них рішення, щоб їх соціалізувати та інтегрувати в громади».

За підсумками зустрічі сторони домовилися про продовження ефективної співпраці. Зокрема, Сергій Борзов запропонував представникам УВКБ ООН розглянути можливість фінансування ремонту, реконструкції будівель, які зараз не використовуються,  але можуть бути призначені як соціальне житло для вимушених переселенців.

«Ми відчуваємо та цінуємо підтримку УВКБ ООН, інших міжнародних організацій та готові й надалі всіляко сприяти вашій роботі», - резюмував очільник області.

Разом до Перемоги!