Українські аграрії вже намолотили майже 16,6 млн тонн зерна. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 8 серпня.

«Завдяки самовідданості українських аграріїв ми збираємо другий урожай воєнного часу. За цими цифрами в мільйони тонн зерна стоїть щоденна важка праця десятків тисяч людей, які часто ризикують своїм життям», — підкреслив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр зауважив, що синергія в роботі між бізнесом і державою дає чітке розуміння, що продовольства вистачить як для внутрішніх потреб України, так і на експорт.

«Україна й надалі буде одним із ключових гарантів глобальної продовольчої безпеки. У цьому розраховуємо на солідарність наших партнерів. По-перше, нам потрібно більше ППО, щоб краще прикрити наші порти, а особливо дунайський портовий кластер. По-друге, нам потрібні стійкі сухопутні логістичні шляхи з високою пропускною здатністю. Кожна експортована тонна зерна робить сильнішою Україну та вільний світ», — відзначив Денис Шмигаль.

Саме тому, за його словами, підтримка аграріїв є і буде пріоритетом Уряду. Насамперед це стосується доступу до пільгових кредитів та до грантів. Як повідомив Прем’єр-міністр, за програмою «5-7-9» в січні-липні держава видала 27,6 млрд грн кредитних коштів. Загалом за всіма кредитними програмами 9,5 тис. аграрних підприємств України отримали 45,5 млрд грн банківських кредитів. Найбільше на Вінниччині, Одещині та Київщині. Денис Шмигаль наголосив, що це дозволило вистояти багатьом фермерам та багатьом дало можливість розвиватися далі.

Денис Шмигаль: Україна й надалі буде одним із ключових гарантів глобальної продовольчої безпеки