За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна провела робочу нараду з керівниками кластер них закладів охорони здоров’я і представниками територіальних громад області.

Йшлося про стан розвитку стаціонарної реабілітаційної допомоги на базах кластерних медичних закладів регіону.

На засіданні Ради безбар’єрності за участю Першої леді Олени Зеленської Начальник ОВА Сергій Борзов презентував флагманський проєкт по розбудові системи реабілітаційної допомоги. За рішенням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля його впроваджуватимуть у всіх областях.

Основна мета проєкту – розбудувати систему надання реабілітаційної допомоги, яка б забезпечувала якісними послугами усіх, хто потребує, незалежно від того, проживають вони в обласному центрі чи у віддаленій громаді.

Під час зустрічі Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна наголосила, що на Вінниччині проводять стаціонарну реабілітацію 14 медзакладів, з них – чотири надкластерних  і лише один кластерний.

Головними причинами, які стають на заваді збільшення кількості цих закладів - відсутність достатньої кількості фахівців та необхідного обладнання.

«Ми вже зараз працюємо з освітянами, щоб готувати більше спеціалістів для формування мультидисциплінарних команд. Звичайно, це справа не з легких та потребує часу. – підкреслила посадовиця. - Згідно з розрахунками МОЗ, сума для придбання необхідного обладнання складає 20 млн. грн. І на рахунках кластерних лікарень є певні кошти НСЗУ, які можна спрямувати на розвиток реабілітації».

Також Наталя Заболотна додала, що медичні послуги з реабілітації фінансуються НСЗУ за дев’ятьма пакетами медичних гарантій. Лише за сім місяців 2023 року за рахунок реабілітаційних пакетів – 146 млн грн. Але у цій справі є не менш важливим чинником є мотивація керівництва лікарень та власників, тобто голів тергромад.

У свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна розповіла, що під час селекторної наради Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив про Стратегію розвитку реабілітаційних центрів в медичних закладах. Розпочинати її реалізовувати варто з відкриття реабілітаційних відділень в кластерних та надкластерних закладах як мінімум на 30 ліжок.

«Питання реабілітації стоїть дуже гостро. Сьогодні у кожній територіальній громаді є Захисники і Захисниці та інші мешканці, які потребують реабілітації. І кількість таких пацієнтів буде лише збільшуватися. Ми маємо зробити це не для рейтингів, ми маємо це зробити для наших пацієнтів»,- наголосила директор профільного департаменту.

Також Ольга Задорожна доповіла присутнім про умови організації стаціонарного відділення та ознайомила з вимогами до спеціалістів у сфері охорони здоров’я.

«Наші Захисники та Захисниці мають право на якісну реабілітацію! Більше того, абсолютно кожну людину, неважливо чи військового, чи цивільного, мають супроводжувати від початку до завершення процесу реабілітації. –резюмувала Наталя Заболотна. - Ми прагнемо до безбар’єрності і залучаємо усі можливі ресурси, щоб жителі від найменшого села до найбільшого міста не відчувати жодних обмежень та перепон!»