З нагоди Дня незалежності Україну відвідали багато союзників та партнерів. Як зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відбулася низка продуктивних зустрічей, які роблять нашу країну сильнішою.

«З Президентом Португалії говорили про відновлення інфраструктури України. Від початку року в межах проекту швидкої відбудови було відновлено тисячі об’єктів. Вже понад 10 тисяч родин отримали кошти від держави, аби відремонтувати своє пошкоджено житло. Державне агентство відновлення відкриє кошториси всіх проектів будівництва», — сказав очільник Уряду.

Денис Шмигаль повідомив, що з головою Президії Боснії і Герцеговини обговорювалася програма реабілітації українських воїнів та програма гуманітарного розмінування.

«Україна зараз найбільш замінована країна у світі. Боснія і Герцеговина має досвід у цій сфері, який може допомогти. Робимо все можливе, аби процес розмінування не затягувався на десятки років», — підкреслив Прем’єр-міністр.

З Прем'єр-міністром Фінляндії Глава Уряду України порушив питання опалювального сезону, допомогу енергосистемі та відновлення України.

«Будемо посилювати співпрацю в цьому напрямку, бо зима так само буде непростою. Ми максимально готуємося. Вже закачали більше 13 млрд кубів газу. Ремонтуємо та відновлюємо наші енергооб’єкти», — відзначив Денис Шмигаль.

З Прем’єр-міністром Молдови очільник українського Уряду детально проговорив питання логістики та співпраці на кордоні. Денис Шмигаль наголосив, що це важливо в умовах спроб росії заблокувати «зерновий коридор» у Чорному морі. 

«Починаємо будівництво мосту через Дністер, розширюємо спроможність прикордонних пунктів пропуску. Україна пропонує всім сусідам на західному кордоні запускати спільний контроль на митницях. Це пришвидшить та спростить логістику, а також допоможе зменшити ризики зловживань», — зазначив Денис Шмигаль.

Крім того, з Прем’єр-міністром Норвегії він обговорив питання енергетики та підтримки малого й середнього бізнесу. За словами Прем’єр-міністра України, тисячі українців уже отримали гранти на старт власної справи в рамках програми єРобота й Україна розраховує на підтримку в цьому питанні.

Денис Шмигаль додав, що з кожним із міжнародних партнерів говорили про військову допомогу, євроінтеграційні прагнення України, санкційну політику та фінансову підтримку.