Прем’єр-міністр Денис Шмигаль взяв участь у розширеному засіданні Президії Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, під час якого розглядалися питання ліквідації у Херсонській області наслідків підриву росією Каховської ГЕС, екологічна ситуація, відновлення водопостачання та інфраструктури на деокупованій частині Херсонщини.

Засідання відкрив голова Президії Конгресу, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Були присутні Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, члени Уряду, керівники ВЦА, представники місцевого самоврядування, міжнародні партнери.

Прем’єр-міністр наголосив на посиленні допомоги для бізнесу, який працює або планує відновлювати свою роботу на деокупованих територіях.

«Маємо створити необхідні умови, аби люди поверталися. Для цього потрібно не лише відновити домівки, лікарні, школи й садочки. Але й дати можливість працювати та заробляти, створювати підприємства та робочі місця. Для цього Уряд працює над грантовими програмами підтримки бізнесу, аби стимулювати розвиток малого й середнього підприємництва на деокупованих територіях», — зазначив Денис Шмигаль.

Учасники заслухали інформацію щодо заходів з подолання наслідків надзвичайної ситуації в Херсонській області, пов’язаної з підривом греблі Каховської ГЕС. За даними Херсонської ОВА, в кожному постраждалому населеному пункті забезпечено прийом заяв від населення на допомогу з усіх рівнів бюджетів. Станом на 28 серпня 2023 р. прийнято документи на отримання державної допомоги (в розмірі 5 тис. грн на особу) від 17 758 заявників. Сформовано відомості по 10 761 справах на загальну суму 61,1 млн грн. З різних джерел виплачено допомогу для понад 6,9 тис. людей. Крім цього, ведуться роботи з надання одноразової грошової допомоги постраждалому населенню за втрачений врожай. На ці потреби з резервного фонду державного бюджету виділено кошти в сумі 212,2 млн грн.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури також поінформувало про стан відновлення інфраструктури в Херсонській області. За оперативною інформацією від Херсонської ОВА, станом на 28 серпня 2023 р. відновлено 275 зруйнованих або пошкоджених об’єктів. Також у межах субвенції з державного бюджету для Херсонської області передбачено понад 459 млн грн для пріоритетного відновлення. Наразі затверджено 14 проектів на загальну суму 197,7 млн грн.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів доповіли про екологічну ситуацію та відновлення водопостачання на деокуповані території Херсонської області. Передбачається влаштування нових та відновлення артезіанських свердловин. Робота з їх буріння вже розпочата. Загалом на забезпечення Херсонщини водопостачанням Уряд виділив 384,5 млн гривень.

Окремо Глава Уряду зупинився на питанні розмінування. Він наголосив на активізації роботи з партнерами для залучення технічної та практичної допомоги, що дозволить прискорити процес відновлення.