За ініціативи проєктного офісу реформи системи шкільного харчування відбулася Партнерська зустріч «Реформа системи шкільного харчування: виклики, досягнення, перспективи».

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, у засіданні взяла участь його Перший заступник Наталя Заболотна.

«Відверто кажучи, учні останнього десятиліття зазвичай надавали перевагу перекусам з найближчого магазину або принесеним з дому. І проблема тут не лише у різноманітності шкільного меню, але й у харчовій поведінці дітей. Аби дитина не бігла на перерві за чипсами, потрібно підійти комплексно до вирішення цієї проблеми», – зазначила посадовиця.

Нагадуємо, що з 2020 року в Україні за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської впроваджують реформу шкільного харчування.

До 2027 року її головні стратегічні цілі:

Замовники мають отримати достатньо фінансового ресурсу для закупівель та здійснювати їх просто й ефективно.

У відновлених і модернізованих харчоблоках закладів освіти мають використовувати новітні технологічні процеси, поліпшувати показники енергоефективності, дотримуватися вимог системи НАССР.

Органи управління освітою в територіальних громадах і заклади освіти мають сформувати достатній штат кваліфікованих працівників, які організують якісне та безпечне харчування й сприятимуть формуванню в учнів здорових харчових звичок.

Українці мають прийти до свідомого вибору здорового харчування.

За словами Наталі Заболотної, в області будуть створювати власну програму з реформування шкільного харчування до 2027 року. Згодом такі ж напрацювання мають бути в кожній територіальній громаді.

«Здоровий спосіб життя починається зі шкільної їдальні. Це дійсно так. До того ж якісна, а головне смачна їжа прямо впливає на освітній процес. Це не лише заряд енергією, а й неабияка мотивація. - наголосила посадовиця. - Шкільне харчування не має нагадувати їжу з радянської їдальні, тому продовжуємо активно працювати над якісним втіленням реформи».