Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у круглому столі «Голос медсестринства».

Учасники заходу обговорили актуальні проблеми та виклики цієї професії в умовах воєнного стану.

Під час круглого столу Наталя Заболотна зауважила, що медсестри першими зустрічають пацієнтів на порозі лікарні, а також відслідковують будь-які зміни у стані пацієнта та починають діяти. І це далеко не усі функції, а особливо під час війни.

«На Вінниччині працює майже 10 000 медсестер. Враховуючи те, що Вінниччина з початку повномасштабного вторгнення стала медичним хабом це дуже мало. Але вони докладають усіх зусиль, аби впоратися з навантаженням. Близько 100 медичних працівників середньої ланки мобілізовано до ЗСУ, більшість - добровольці. Ті, хто залишається в тилу, стають підтримкою для родин Захисників і Захисниць та ветеранів». – підкреслила посадовиця.  

За словами Першого заступника Начальника ОВА, держава зі свого боку гарантує гідну заробітну плату 13 500 грн та постійний розвиток і підвищення кваліфікації.

З квітня цього року у Вінницькому обласному центрі післядипломної освіти медичних працівників стартував новий навчальний курс, де медсестри перевчаються на асистентів фізичного терапевта та ерготерапевта. Уже маємо 40 таких фахівчинь і розпочався новий набір.

Це буде колосальною підтримкою проєкту з формування єдиної системи надання реабілітаційної допомоги на Вінниччині.

«Важливо те, що медсестринство в Україні виходить за радянські рамки розуміння цієї професії. Медсестри надають пацієнтам психологічну підтримку, спілкуються з ними та створюють комфортну атмосферу в лікарні. – зазначила Наталя Заболотна. – Турбота про ментальне здоров‘я – один із пріоритетів зараз. Я переконана, що залишиться ним і надалі. І саме медсестри – одні з тих, хто будуть допомагати усім українцям».

Також Перший заступник Начальника ОВА подякувала учасникам конференції та усім медсестрам Вінниччини за працю в режимі нон-стоп, за небоязливість будь-яких задач і стійкість.