Протягом двох днів, 23 і 24 вересня, у Вінниці в концертній залі «Вінтера» проходив ХХІ міжнародний джазовий фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST–2017».
Цього року фестиваль відбувся під гаслом «фартовий», а вся концертна програма була побудована так, що прийшовши на один концерт, глядачі мали змогу подивитись виступи одразу двох колективів. Шанувальники джазу ознайомились із кращими музикантами з Австрії, США, Словаччини, Литви, України, Німеччини, Франції, Люксембурга та Норвегії.
Завершився ХХІ міжнародний джазовий фестиваль концертом проекту BATUNGA The SUBPRIMES (Франція) та тріо за участі кращого піаніста сучасності, легендарного Сайруса Честната (США), які прибули до Вінниці на особисте запрошення голови облдержадміністрації Валерія Коровія та Вінницького міського голови Сергія Моргунова, за підтримки Посольства США в Україні.
Тож на заключному концерті «VINNYTSIA JAZZFEST–2017» були присутні голова ОДА Валерій Коровій, заступник міського голови Галина Якубович, представники посольства Сполучених Штатів, організатори фестивалю Ірина Френкель та Павло Третяков. Усі вони після завершення музичної феєрії піднялись на сцену, щоб вручити музикантам пам’ятні відзнаки фестивалю.
У вітальному слові до учасників джазфесту очільник Вінниччини підкреслив: «Перебуваючи на такого роду заходах, щоразу переконуюсь, що час – категорія відносна. Сьогодні для нас час зупинився під дією надзвичайних вражень та сильних емоцій. Ми прагнули , щоб ХХІ міжнародний джазовий фестиваль був найкращим, виправдовуючи свою назву «фартовий». І він таким став, значною мірою завдяки чудовим вінницьким глядачам».
Користуючись нагодою, Валерій Коровій в урочистій обстановці вручив відзнаку від Міністра культури України Євгена Ніщука генеральному продюсеру «VINNYTSIA JAZZFEST» Ірині Френкель – за досягнення в розвитку культури і мистецтва .
На завершення, справжньою родзинкою вечора став спільний імпровізований виступ французьких виконавців BATUNGA The SUBPRIMES та гостей із США - тріо Сайруса Честната.
Тож доречно згадати слова із інтерв’ю Валерія Коровія, які на сторінці фестивалю у мережі фейсбук розмістили організатори «VINNYTSIA JAZZFEST–2017» :
«Джаз - це відсутність стандартних рамок. Це як у бізнесі або політиці: вдала і вчасна імпровізація викликає підтримку з боку глядачів /партнерів/ електорату, допомагає шукати нестандартні рішення щодо подолання проблем. Ми живемо у такій час, який потребує від лідерів нестандартних рішень. Напевно, це теж одна з основних причин, чому джазовий рух в Україні зараз пожвавився. Але скільки б фестивалів не з’являлось, Вінниця все одно залишається першим містом незалежної України, у якому почався рух джазових фестивалів. І це особливо цінно!»