Начальник ОВА Сергій Борзов провів нараду з керівництвом ГУ Держпродспроживслужби у Вінницькій області, ГУ НП у Вінницькій області, начальниками районних військових адміністрацій, а також представниками органів, відповідальних за лісову і мисливську галузі щодо вирішення питання регуляції чисельності червоних лисиць.

У зв'язку із введенням воєнного стану та забороною полювання, в області почастішали випадки захворювання лисиць на сказ. Тварини заходять на подвір’я людей і становлять загрозу для мешканців.

У 2022 році на Вінниччині зафіксували 2,5 тисячі звернень через укуси тварин зі сказом.

А цьогоріч лише за 9 місяців зареєстровано 2800 таких звернень.

На жаль, останній випадок захворювання, що трапився у Могилів-Подільському районі, мав летальний результат – від сказу померла людина.

За словами Сергія Борзова, вже прийнято рішення про створення бригад для відстрілу лисиці червоної на території Вінниччини, за винятком земель лісового фонду.

«Добуті тварини будуть доставлені до профільних державних установ для подальшого дослідження на сказ. Контролювати діяльність бригад будуть представники поліції, районних військових адміністрацій, Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, а також фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області», - зазначив очільник області.

Зважаючи на воєнний стан, не пiзнiше, нiж за три доби до початку вiдстрiлу, бригади мають надавати до штабiв територiальної оборони, вiйськових частин, якi дислокуються на територiях мiсцевих територiальних громад та Нацiональної поліції, iнформацiю щодо часу та мiсця проведення відповідних заходів.

Також буде посилено роботу з контролю за імунізацією собак та котів в усіх населених пунктах області.

«Завдання визначені. Працюємо. Нагадую, що в умовах воєнного стану відвідування лісів та мисливських господарств для громадян заборонено!» - підкреслив Начальник ОВА Сергій Борзов.