За останній тиждень відбулися три важливі події, які матимуть наслідки в середньостроковій і довгостроковій перспективі для стійкості, перемоги та європейського майбутнього України. Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 14 листопада.

«Перша подія — це історичне рішення Єврокомісії про те, що Україна готова до початку передвступних переговорів про членство в ЄС. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн особливо підкреслила прогрес у здійсненні реформ, зазначивши, що під час повномасштабної війни динаміка змін особливо вражає», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що Україна й далі буде рухатися шляхом трансформації. Уряд готує законопроекти та проекти рішень.

«Друга важлива подія — це ухвалення державного бюджету. Попри важкі наслідки війни, дивимося в майбутнє з певним оптимізмом. Цього року ВВП України зросте на понад 4%, на наступний рік ми закладаємо ріст в 4,6%. Це з урахуванням ризиків воєнного часу», — сказав очільник Уряду.

Денис Шмигаль зауважив, що прогнози корелюються з оцінками міжнародних фінансових інституцій. Зокрема, МВФ відзначає стійкість української економіки та прогнозує її зростання у 2023 та 2024 роках.

«Третя важлива подія — це результат переговорів із Міжнародним валютним фондом про перегляд програми фінансування. Наразі є домовленість на рівні експертів, очікуємо на позитивне рішення Виконавчої ради МВФ для подальшого виділення траншу в 900 млн доларів», — відзначив Прем’єр-міністр.

Як підкреслив Глава Уряду, для України принципово важливо демонструвати економічне відновлення, адже це сигнал партнерам, що їхня підтримка дає конкретні результати, а також сигнал внутрішнім та зовнішнім інвесторам про те, що вкладати кошти в українську економіку вигідно та перспективно.