За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна провела онлайн-нараду з начальниками РВА, головами тергромад.

За словами Наталі Заболотної, найближчим часом в області реалізують декілька важливих проєктів.

Перший проєкт стосуватиметься психологічної та соціальної адаптації Захисників та Захисниць, їх сімей та сімей полеглих воїнів у громадах.

Зокрема, йдеться про впровадження надання соціальної послуги «Соціально-психологічна адаптація для ветеранів та членів їх сімей».

Її зміст полягає у відновленні людини під час відпочинку з сім‘єю на базі реабілітаційних або курортних закладів за координації команди психологів, соціальних працівників та педагогів. Після курсу відновлення цю родину продовжують «вести» вже у її громаді.

«У Вінницькій області ми проводили і продовжуємо проводити ретрити для дружин захисників та загиблих Героїв, організовуємо поїздки та відпочинки для дітей наших військових. Тому беремо участь у цьому пілотному проєкті Міністерства соціальної політики України. Зараз уже маємо частку ветеранів, які повернулися у громади та потребують психосоціальної допомоги. Тобто ми маємо створити умови для формування життєстійкості військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей на довгострокову перспективу. Передбачили виділення коштів з місцевих бюджетів для реалізації цієї програми». – зазначила посадовиця.

Другий проєкт передбачатиме виділення земельних ділянок для будівництва дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) у територіальних громадах.

Наталя Заболотна зауважила, що, на жаль, останнім часом не вистачає місць у сімейних формах виховання у громадах, куди можна влаштувати дітей-сиріт.

«Наше завдання – створити усі послуги та сімейні форми, щоб не наражати дітей на небезпеку. Перша леді України Олена Зеленська ініціювала проєкт «Адреса дитинства». Він передбачає бідівництво житла для ДБСТ. Ми проаналізували інформацію та визначили громади, у яких будівництво було б найдоцільнішим. Проте сім’ї патронатних вихователів мають бути в кожній з громад. В іншому разі громада буде змушена платити кошти іншій громаді, в якій є умови, щоб забезпечити дитину». – підкреслила Перший заступник Начальника ОВА.

Третій проєкт стосуватиметься впровадження Президентської програми «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги».

Протягом 2023-2024 навчального року заплановано проведення змаганнь з таких видів спорту:

- баскетбол;

- волейбол;

- футзал;

- черлідинг;

- спортивне орієнтування

Буде п’ять етапів: шкільний, на рівні тергромади, районний, обласний та загальнонаціональний.

Цей проєкт має стати системним та видовищним. Це дасть змогу залучити до нього якомога більше учнів.

✓ діти будуть залучені до спорту,

✓ діти зможуть займатися самореалізацією;

✓ діти будуть перемикатися від стресу, який несе війна.

«Це має бути справжнє свято спорту, здорова спортивна конкуренція та популяризація здорового способу життя. Команда готова до плідної роботи. Працюємо на результат!» - резюмувала Наталя Заболотна.