Забезпечення права дитини на родину, - у пріоритеті.

Сьогодні в Києві відбулася міжвідомча нарада щодо майбутнього будинків дитини в Україні. Це питання обговорили у контексті реалізації Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання у сімейному оточенні до 2028 року.

У нараді взяла участь Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

Як повідомив Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, кількість будинків дитини в Україні зменшується. Як і кількість стаціонарних ліжок, де перебувають діти. Крім цього, на одну дитину – дві людини, які працюють в закладі.

Наразі в будинках дитини Вінницької області перебуває 129 дітей.

Серед ключових обставин та причин влаштування дітей в будинки дитини:

* діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

* складні життєві обставини;

* невиконання батьківських обов’язків.

Зараз в Україні є 66552 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 61138 дітей виховуються в сімейних формах виховання. У 2023 році було усиновлено 213 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, всі вони є громадянами України.

"Сьогодні загалом на обліку перебуває 14673 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які очікують на усиновлення, а кандидатів на усиновлення є лише 1459", - прокоментувала Наталя Заболотна.

Окрему увагу під час наради приділили нагальному питанню паліативної медичної допомоги в будинках дитини. Такі послуги контрактує Національна служба здоров‘я України.

Найбільшим блоком зустрічі була «QA-session». Як зазначила Наталя Заболотна, у процесі дискусії знаходили рішення, що стосуватимуться проблемних питань на 2024 рік.

Ірина Тулякова, очінильця Коордцентру з з розвитку сімейного виховання та догляду дитини, зазначила, що реалізація наших кроків може зайняти і 5, і 10 років, на жаль.

"Але візія Стратегії незмінна – кожна дитина зростає в безпечній та турботливій сім’ї, має можливості для повноцінного розвитку", - підкреслила Перший заступник Начальника ОВА.