Як повідомила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, пілотування послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей здійснено Міністерством соціальної політики України, Товариством Червоного Хреста України спільно з Вінницькою обласною військовою адміністрацією.

«Упродовж семи днів наші захисники адаптовувалися до цивільного життя, налагоджували міжособистісні стосунки зі своїми рідними, навчалися боротися із власними страхами, які спіткали їх після повернення додому, а також відновлювали своє фізичне здоров‘я. Саме члени родин повинні були бути поруч у цей важливий та складний період. До того ж увесь час з людьми працювала мультидисциплінарна команда. До неї увійшли фахівці Психосоціальної підтримки Товариства Червоного Хреста України та найкращі психологи та соціальні працівники області, які напередодні пройшли командне навчання від ТЧХУ». – зазначила Наталя Заболотна.

Фахівці проводили як групові, так і індивідуальні заняття. Навчали навичкам саморегуляції, а також працювали з особистими потребами та проблемами кожного учасника. Застосовували і таку форму соціальної роботи як сімейні наради.

За словами Першого заступника Начальника ОВА, завдяки підтримці Міністерства внутрішніх справ України послуга надавалась на базі санаторію «Південний Буг». Це дозволило забезпечити комфорт та якісний відпочинок, а також додаткові послуги з оздоровлення й реабілітації учасників.

«Для мене було надзвичайно важливо поспілкуватися з кожним та отримати фідбек: над цим Вінницькій обласній військовій адміністрації потрібно ще попрацювати. Щось покращити, доповнити чи щось змінити. Перше, що я почула – це те, що мало семи днів, бажано додати час на дні заїзду й відʼїзду. І це не як недолік, а швидше комплімент усім, хто працював. Корисної інформації надзвичайно багато, кожна година роботи тут стає на вагу золота. Врахуємо! Зворушливим було те, що ветерани просили задіювати якомога більше родин своїх колег. Поки що ми охопили лише 12 сімей, у яких чоловіки-ветерани із важкими пораненнями, травмами, з семи громад: Вінницької, Гніванської, Жмеринської, Немирівської, Турбівської, Хмільницької, Якушинецької». – зауважила Наталя Заболотна.

Основні витрати з реалізації пілотування взяв на себе Червоний Хрест України. Оплату праці обласної команди фахівців (психологів та соціальних працівників) здійснили за кошти обласного бюджету.

Перший заступник Начальника ОВА зазначила, що з ініціативи Начальника ОВА Сергія Борзова заплановано реалізацію цієї програми для усіх громад, які підтримають її проведення.

«В рамках обласної програми громади будуть фінансувати послугу в частині оплати перебування ветеранів та членів їх сімей. Обласний бюджет буде покривати витрати, повʼязані з роботою обласної команди фахівців. Вже маємо низку громад, які запланували такі кошти. Важливо, що послуга не завершується перебуванням у санаторії. Далі ці сімʼї будуть «підхоплені» соціальними працівниками у громадах, які продовжать розпочату роботу з соціальної адаптації цих родин за планом та рекомендаціями, які їм нададуть обласні фахівці».

Наталя Заболотна додала, що саме в громаді мають супроводжувати ці родини на всіх наступних етапах: отриманні освітніх послуг, медичного обслуговування, ментального здоров’я, реабілітації, працевлаштування тощо.

«Ми вперше відчули себе тут людьми…», – це те, що я навіть не очікувала почути. Але це ті слова, які надихають та дають поштовх працювати іще більше. Ті, заради яких взагалі варто було впроваджувати цю соціальну послугу. Соціальна адаптація ветеранів та членів їх сімей на Вінниччині – це не про слова, а чіткі дії та подяку кожному, хто виконував найважливішу роботу – оборону рідної землі». – резюмувала посадовиця.