На Вінниччині у Турбівській громаді утворилася нова патронатна сімʼя. Тепер в регіоні існує п’ять патронатних сімей, включно з однією внутрішньо переміщеною.

Договір про влаштування дитини до сімʼї було підписано між Турбівською селищною радою та патронатною вихователькою Альвіною Саєнко. Тепер Альвіна та її чоловік Олександр будуть виховувати 15-річну дівчину Тетяну. Жінка сама зростала у патронатній родині, тож за приклад має досвід власних батьків-вихователів.

Патронатна вихователька говорить, що вони  чекали цього моменту три роки, адже хотіли створити таку сім’ю ще на Донеччині. Коли приїхали у Турбівську громаду та розповіли про своє бажання – одразу знайшли підтримку.

«Родина Саєнко переїхала до Турбівської громади з Донеччини, де зараз відбуваються бойові дії. Днями вони дізналися про те, що їх домівка зруйнована. Попри всі труднощі, вони прагнуть допомагати дітям. Це поклик їхньої душі та впевнений свідомий крок. Маю впевненість, що громада не залишить їх без підтримки. Обласна та районна військові адміністрації також будуть надійними партнерами сім’ї. Альвіна та Олександр завжди можуть звернутися по допомогу у вирішенні питань щодо здоров‘я, освіти тощо», – зазначила перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Турбівський селищний голова Ігор Соць також запевнив родину у всебічній підтримці на місцевому рівні.

«Це знакова подія для нашої громади і на цьому ми не будемо зупинятися. Головне, щоб дитина у сім’ї відчувала любов та турботу, а ми будемо допомагати та підтримувати», – наголосив він.

Координаторка спільного проєкту ЮНІСЕФ та МО «Партнерство «Кожній дитині» «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» Тетяна Галузинська зауважила, що ця подія, в першу чергу, про захист інтересів дитини, адже навіть найкращий та найсучасніший заклад не зможе замінити родину.

Загалом у роботі з територіальними громадами на 2024 рік Вінницька ОВА має завдання створити щонайменше одну патронатну сім‘ю у кожній громаді.

У цьому сприяє Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, який створено за ініціативи Президента Володимира Зеленського та першої леді Олени Зеленської за підтримки Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.