Дружина Президента завітала до родини Ковальчуків із села Павлівка, будинок яких знищив снаряд, та спільно з господарями оглянула нове помешкання, яке погорільцям купує влада за державні кошти.

І сім’ї Ковальчуків, і ще двом родинам калинівчан, будинки яких також не підлягають відновленню, Марина Порошенко передала гуманітарну допомогу від Благодійного Фонду Порошенка – комплекти необхідної побутової техніки: холодильник, газову плиту, мікрохвильову піч, мультиварку, чайник, набір кухонного посуд й столових приборів, пральну машину, пилосос, праску і телевізор.

Перша леді України наголосила, що ця допомога у сумі 200 тисяч гривень – лише перший транш, і Фонд надаватиме підтримку постраждалим від вибухів й надалі.

«Ця біда, яка прийшла на Калинівську землю як відлуння неоголошеної війни, що зараз ведеться на Сході України, ще раз дає нам шанс показати свою людяність, показати те, що ми дбаємо про своїх – про українців. Ми гуртуємось і вирішуємо наші проблеми разом, - зазначила під час зустрічі з постраждалими Дружина Президента України. – Я дуже вдячна керівництву області, місцевій владі за те, що вони дуже активно, дуже професійно та оперативно долучилися до вирішення всіх проблем. Вдячна всім волонтерам, небайдужим людям, соціально активному бізнесу».

Народний депутат України, член правління Фонду Олексій Порошенко, у свою чергу, підкреслив: найважливіше в цій ситуації – що обійшлося без жертв. «Дуже важливо, як зорганізувалися люди навколо, як місцева влада надавала допомогу, - наголосив Олексій Порошенко. – Найголовніше, що ми можемо винести з цієї трагедії, - що ми можемо в складний час об’єднатися, готові протистояти викликам, бути разом, один одного підтримувати і допомагати».

За словами голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, внаслідок вибуху на 48-му Арсеналі, постраждало майже 1,5 тисячі будівель,  першу чергу, у селах Павлівка і Медвідка. За оперативною інформацією, 5 помешкань – три в Калинівці і по одному в Павлівці та Сальнику – відновленню не підлягають.

«Три сім’ї сьогодні прийняли рішення про придбання нових будинків, інші дві родини прагнуть збудувати власні помешкання на місці їхнього проживання. Вчора Уряд України прийняв кінцеве рішення, яким познімав всі бюрократичні перепони, що дає нам можливість в цьому питанні рухатися вперед», - зазначив Валерій Коровій.

Очільник Вінниччини нагадав, що з резервного фонду державного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації виділено 100 млн. гривень, і нині в зоні ураження активно тривають ремонтні роботи.

«На сьогодні повністю завершено комплекс робіт з відновлення покрівель. Другий етап, який ми зараз реалізовуємо, - встановлення вікон. В цій частині виконано більше 40 % робіт. І ми ставимо питання протягом 7-10 днів повністю завершити цю роботу», - зауважив керівник ОДА.