У Всеукраїнський день психолога в області відбувся регіональний форум з ментального здоров’я.

Як подолати тривожність? Як керувати емоціями? Як вберегти власне ментальне здоров’я та підтримати рідних? Про це та інше говорили за участю народної депутатки України Ірини Борзової, а також експертів, психологів, фахівців у сфері ментального здоров’я.

«Українська формула стійкості вражає світ, - підкреслила народна обраниця. - Але, на жаль, країна-агресорка продовжує страшну війну проти українського народу. Ніхто не має бути наодинці зі своїм болем, своїми страхами і випробуваннями. У нас є два шляхи: жити в страху або жити в любові. Наш вибір - стійкість! Ми в єдності підтримуємо один одного та продовжуємо дбати про тих, хто поруч».

Ірина Борзова подякувала учасницям Форуму, яких об’єднало бажання підтримати і допомогти іншим.

Важливо, що на державному рівні сьогодні діє Програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Першою леді Оленою Зеленською. Тож кожен на своєму місці може зробити вагомий внесок у зміцнення ментального здоров’я в Україні.

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, у заході взяла участь його Перший заступник Наталя Заболотна. Вона розповіла про досвід та розбудову системи ментального здоровʼя на Вінниччині.

«Постійний стрес став невід’ємною частиною нашого життя. Він впливає на наше благополуччя, здатність продуктивно та плідно працювати задля перемоги, та головне - на наше фізичне самопочуття, створюючи ризик розвитку величезної кількості хвороб, чим підступно руйнує нашу націю. – зазначила Наталя Заболотна. – Зберегти людину – головне завдання Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?». Відновимо людину - людина відновить все!»

Перший заступник Начальника ОВА висловила переконання, що спільні дії дозволять забезпечити належну підтримку і допомогу для тих, хто її потребує. Вона окреслила ключові пріоритети, над якими потрібно плідно працювати. Це турбота про власне благополуччя та підтримка інших. А також надання професійної допомоги (соціально-психологічної, психологічної, психіатричної).

Під час форуму йшлося про реалізацію на місцях пріоритетних проєктів профільного Міністерства щодо підтримки ветеранів та їх сімей, навчання фахівців.

Про ментальне здоров’я як шлях до саморозвитку та благополуччя поінформувала регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Олена Бессараба.

У рамках панельних дискусій учасниці обмінялись контактами, поглибили знання з технік і методик, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров’я. Крім того, порушили низку важливих тем, таких як підтримка дітей і збереження ментального здоров'я жінок під час війни, спілкування з військовими та ветеранами тощо.

Сьогодні як ніколи важливо просувати культуру ментального здоров’я у суспільстві, аби українці могли подбати про свій внутрішній стан. А також знати, як надати і де отримати необхідну допомогу.

Ми сильні, коли разом!