Кабінет Міністрів України підтримує політику спрощення дозвільних процедур, передусім, у видобутку газу, а також пропозиції щодо зниження ставок ренти до 12% при запуску нових свердловин, як стимул галузевого розвитку та досягнення належного рівня видобутку, і розраховує вже до кінця року спільно з парламентарями та експертним середовищем напрацювати пакет необхідних рішень у цих сферах. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради щодо реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі України. Нарада пройшла в Полтаві в рамках робочої поїздки Глави Уряду до регіону.
Володимир Гройсман звернув увагу, що зміни в газовидобуванні очевидні – нарощування видобутку, оновлення основних фондів, запровадження технологій демонструють державні компанії та приватні структури, які працюють у галузі. Разом з тим на заваді позитивним змінам нерідко стоять чиновники, які займаються питаннями ліцензування та надання дозволів – як на рівні центральної, так і на рівні місцевої влади.
«Всі ті, хто будуть створювати перешкоди політиці енергонезалежності, будуть оголошені ворогами держави. Я терпіти того не буду. Всім потрібно надавати рівні умови, дозволи при дотриманні існуючих вимог, - сказав Володимир Гройсман. - І до кінця року ми маємо прийняти конкретні рішення - щодо спрощення процедур (ліцензування), аби ми рухалися в напрямку здобуття енергонезалежності, а також щодо нових свердловин. Тут треба запроваджувати зниження рентних платежів. Це може бути фактором збільшення інвестування (в розвиток видобутку)».
За підсумками наради сторони домовилися продовжити спільну роботу в частині опрацювання рішень з лібералізації умов роботи у газовидобуванні - задля збільшення видобутку, а також розвитку сміжних галузей – передусім, добування нафти.
Глава Уряду підкреслив, що забезпечення енергонезалежності - це питання економічного зростання та безпеки держави. "У нас все є, є величезний запас по енергоефективності, - сказав Володимир Гройсман. - Що потрібно? Дві речі - інвестиції та розумні регуляції. Сьогодні ми добуваємо 15 млрд кубометрів, а можемо добувати 20. І будемо добувати. А люди побачать контрольовану ситуацію з ціною палива".
Довідково
За даними науковців, Україна має 276 млрд кубометрів вже підтверджених запасів газу в 140 родовищах. Загальний потенціал родовищ – 923 млрд кубометрів. В середині 70-х років минулого століття Україна видобувала 68,7 млрд кубометрів газу, проте вже в 1990 році обсяг видобутку впав до 26 млрд, і з тих пір постійно знижувався. Злам негативних тенденцій відбувся у 2016 році – обсяг видобутку зріс до 14,6 млрд кубометрів.
Як очікується, подальшому збільшенню обсягу сприятиме ухвалення низки ініціатив, серед яких 3 проекти законів, у тому числі щодо дерегуляції в сфері видобування нафти й газу та щодо рентних ставок, та 4 проекти постанов Уряду.